Nagyon szeretem a leveles pogácsát, de a hagyományos hajtogatást nem. Általában elcsúszik nekem a tészta és nem egyforma vastagok lesznek a pogácsák, meg nem is szeretek sütés közben sokszor leállni és várni, hogy eleget pihenjen keljen a tészta.
Móninál láttam egy nagyon jó hajtogatási módot, kipróbáltam.
Leveles pogácsa
3 bögre liszt (fele rétesliszt, fele finomliszt)
1 bögre tej
1 tojás
kevés cukor
2 dkg élesztő
3 kk. só
20 dkg fagyos margarin
1 egész tojás
sajt
A margarin kivételével megcsináltam a kelt tésztát kenyérsütőgépben. Kb. 30 perc kelesztés után vékonyra kinyújtom, ráreszelem a margarint. A képeken látható módon bevagdostam, hajtogattam. 10 perc elteltével újra kinyújtottam és hajtogattam. Most már nem kell rá margarin. Újabb 10 perc elteltével másfél ujjnyi vastagra kinyújtottam, lekentem tojással, rászórtam a tetejére a sajtot és kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Vigyázni kell, hogy a szaggatásnál ne legyen a pogácsa széle tojásos, különben összeragadnak a levelek. 190 fokos sütőben légkeveréssel sütöttem kb. 15-20 percig. Hideg sütőbe is bele lehet rakni, úgy is, hogy előző nap elkészítem, hűtőbe rakom és reggel csak tojással lekenem és megszórom sajttal. Ekkor kb. 30-35 perc a sütési idő.
Kommentek