Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Eperszörp és eperdzsem

2013.05.30. 12:09

szerző: szekercelazac

Előrebocsátom, arról a gyümölcsről lesz szó, amit az ország nagy része epernek nevez, most már az Alföldön is inkább ezt hallom, mint a szamócát; és amit a gasztroblogok hozzászólói rendszeresen nagy élvezettel javítanak ki, felhozva a rendszertani besorolást, a latin nevét, meg egyéb tudományos megnevezéseket. Felesleges, ezt a gyümölcsöt epernek nevezi, így hívja legtöbb honfitársunk. Az ételek, alapanyagok neve amúgy is nagyon változatos, tájegységenként más és más, kár is lenne mindenkit kijavítani azért, mert a gyerekkorában megtanult, megszokott néven nevez valamit.

EPER.jpg

 

Eperszörp és eperdzsem


3 kg megmosott, megtisztított eper

2kg cukor

1 citrom leve

szalicil vagy nátrium-benzoát

Két és fél kiló epret egy nagy fazékba (ebben főztem később a dzsemet) öntöttem 1,5 kg cukorral együtt. 4 órán keresztül állni hagytam, közben gyakran megkevertem, hogy a cukor felolvadjon. Akár egy napon keresztül is lehet állni hagyni, időnként megkevergetve.

A levét üvegbe szűrtem, kb. 1 liter lett. Hűtőbe tettem csak, így is hamarosan elfogy, de akár egy kis tartósítószert hozzáadva, nyersen; akár felforralva, késhegynyi nátrium benzoátot rakva az üvegbe szűrt szörp tetejére, télire is el lehet rakni. Ilyenkor érdemes dunsztolni is.

A maradék gyümölcsöt nagy lángon, folyamatos kevergetés közben felforraltam. Hozzáadtam a kimaradt fél kiló cukrot, a citrom levét, és kis lángon, intenzíven kevergetve kb. fél órán keresztül főztem. Ezalatt az eperszemek szétmentek, szépen besűrűsödött a lekvár. Ekkor adtam hozzá a fél kilónyi félrerakott aprószemű epret. Felforraltam, óvatosan kevergetve, hogy már ne törjem össze a gyümölcsöt és kiforrázott üvegekbe mertem. A tetejükre késhegynyi nátrium benzoát került, befőttesüveg-tetővel lezártam, majd kihűlésig (1-2 nap) dunsztba raktam. Ez most annyit jelentett nálam, hogy egy kartondobozt kibéleltem ócska törölközőkel és a tetejére egy nagy plédet is terítettem, hogy minél lassabban hűljenek ki az üvegek.

Címkék: eper lekvár befőzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr145335697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása