Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Eperlekvár

2013.06.07. 06:43

szerző: szekercelazac

Még mindig eper. Bár általában előnyben részesítem a kevésbé édes, gyümölcsdarabos dzsemeket, néhány üveg hagyományos lekvárt is el szoktam rakni. Most egy olyan receptet választottam amit eperrel még nem próbáltam ki.

Eperlekvár

2 kg megmosott megtisztított eper

1kg cukor

1 kiskanál citromsav

nátrium benzoát

Az epret és a cukrot összekevertem egy fazékban. Egy egyszerű, zománcozott fazékban szoktam lekvárt főzni, kis lángon még kevergetés nélkül sem ég le benne. Amikor a cukor felolvadt, közepes lángon felforraltam, mindvégig kevergetve. Majd levettem a lángot a legkisebbre és otthagytam a tűzhelyen forrni. 5-10 percenként megkevergettem. Két óra múlva a lekvár alaposan besűrűsödött, a massza homogén lett. Ekkor hozzáadtam a citromsavat, jól elkevertem benne és kiforrázott üvegekbe szedtem. Kevés nátrium benzoátot szórtam a tetejére, majd hagytam kihűlni így, nyitva. A kihűlt lekvár tetején keletkezett kéregre ujjnyi vastagon kristálycukrot szórtam és tiszta csomagolópapírral fedtem le.

Ezt a módszert egy nagyon kedves ismerősömtől tanultam, meggylekvárt már többször főztem így, fantasztikusan jó lett. Mivel a lekvár nincs lezárva, folyamatosan sűrűsödik, megy össze, egy év múlva már késsel lehet vágni. Süteménybe sütni kiváló, mert nem fog szétfolyni a sütőben.

Címkék: eper lekvár befőzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr845347299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása