Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

A hagyományos sonkát új köntösbe öltöztettem már húsvétkor is, de a maradék felhasználására is kiválóan alkalmas ez a recept. Igazán különleges kis ebéd kerekedett belőle. Nagyon jól kiegészítette a sós sonkát a cékla édessége.

0_2.jpg

Almás sült cékla

1 kg apróbb cékla

1 fej lilahagyma

2-3 ek. olívaolaj

1 alma

egész kömény, só, bors

A sütőt elmelegítettem 200 fokra. A céklát meghámoztam, félujjnyi vastag szeletekre vágtam.Egy tepsiben összeforgattam az olívaolajjal és a karikákra vágott lilahagymával.sót, borsot és egy kávéskanálnyi egész köménymagot szórtam rá. Alufólia alatt sütöttem, most 55 percen keresztül. Amikor már puha, akkor kell hozzákeverni a meghámozott, felkockázott almát és még 5-10 percig alufólia nélkül sütni, amíg az alma is megpuhul.

Miután beraktam a céklát a sütőbe nekiláttam előkészíteni a gombát.

Töltött gomba

0,5 kg tölteni való csiperkegomba (nekem most 6 db)

10-15 dkg füstölt sonka

5 dkg baconszalonna

2 db sonkás kockasajt

1-2 ek tejföl

só, bors

3 sajtszelet

A gombákat alaposan megmostam a szárát kitörtem. A fejeket egészben félreraktam, a gomba szárát felaprítottam. A baconszalonnát és a sonkát kis kockákra vágtam, és egy teflonserpenyőben elkezdtem pirítani. Ha egyik sem zsíros, kevés zsiradékot lehet alátenni. Amikor már majdnem megpirult hozzákevertem a felaprított gombát is. Sóztam, borsoztam és fedő alatt kis lángon tovább főztem úgy öt percig. Ezalatt a gomba levet engedett. Most már fedő nélkül, kevergetve a zsírjára pirítottam és félreraktam hűlni.

Egy fedeles jénai tál alját kikentem olívaolajjal és beleraktam a gombakalapokat, úgy hogy a kitört szár helye legyen felfelé. A langyos sonkás töltelékhez kevertem a kis kockákra vágott kockasajtot. Annyi tejfölt kell hozzárakni, hogy a töltelék összeálljon. A tölteléket belekanalaztam a gombákba, majd mindegyik tetejére egy fél sajtszeletet raktam. reszelt sajttal is meg lehet szórni, nekem most csak szeletelt füstölt sajt volt itthon.

Most beraktam a cékla mellé a sütőbe, de máskor elő lehet melegíteni neki a sütőt 180 fokra. 15 percig fedő alatt sütöttem. A gomba rengeteg levet engedett, úgyhogy azt leöntöttem róla és még 10 percig sütöttem, amíg kicsit megpirult a teteje.

A céklához az almát akkor raktam hozzá, amikor a gombát kivettem a sütőből, így majdnem egyszerre lett kész.

IMG_20140419_095320.jpg

 

 

 

 

Címkék: gomba sonka cékla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr436055527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása