A hagyományos sonkát új köntösbe öltöztettem már húsvétkor is, de a maradék felhasználására is kiválóan alkalmas ez a recept. Igazán különleges kis ebéd kerekedett belőle. Nagyon jól kiegészítette a sós sonkát a cékla édessége.
Almás sült cékla
1 kg apróbb cékla
1 fej lilahagyma
2-3 ek. olívaolaj
1 alma
egész kömény, só, bors
A sütőt elmelegítettem 200 fokra. A céklát meghámoztam, félujjnyi vastag szeletekre vágtam.Egy tepsiben összeforgattam az olívaolajjal és a karikákra vágott lilahagymával.sót, borsot és egy kávéskanálnyi egész köménymagot szórtam rá. Alufólia alatt sütöttem, most 55 percen keresztül. Amikor már puha, akkor kell hozzákeverni a meghámozott, felkockázott almát és még 5-10 percig alufólia nélkül sütni, amíg az alma is megpuhul.
Miután beraktam a céklát a sütőbe nekiláttam előkészíteni a gombát.
Töltött gomba
0,5 kg tölteni való csiperkegomba (nekem most 6 db)
10-15 dkg füstölt sonka
5 dkg baconszalonna
2 db sonkás kockasajt
1-2 ek tejföl
só, bors
3 sajtszelet
A gombákat alaposan megmostam a szárát kitörtem. A fejeket egészben félreraktam, a gomba szárát felaprítottam. A baconszalonnát és a sonkát kis kockákra vágtam, és egy teflonserpenyőben elkezdtem pirítani. Ha egyik sem zsíros, kevés zsiradékot lehet alátenni. Amikor már majdnem megpirult hozzákevertem a felaprított gombát is. Sóztam, borsoztam és fedő alatt kis lángon tovább főztem úgy öt percig. Ezalatt a gomba levet engedett. Most már fedő nélkül, kevergetve a zsírjára pirítottam és félreraktam hűlni.
Egy fedeles jénai tál alját kikentem olívaolajjal és beleraktam a gombakalapokat, úgy hogy a kitört szár helye legyen felfelé. A langyos sonkás töltelékhez kevertem a kis kockákra vágott kockasajtot. Annyi tejfölt kell hozzárakni, hogy a töltelék összeálljon. A tölteléket belekanalaztam a gombákba, majd mindegyik tetejére egy fél sajtszeletet raktam. reszelt sajttal is meg lehet szórni, nekem most csak szeletelt füstölt sajt volt itthon.
Most beraktam a cékla mellé a sütőbe, de máskor elő lehet melegíteni neki a sütőt 180 fokra. 15 percig fedő alatt sütöttem. A gomba rengeteg levet engedett, úgyhogy azt leöntöttem róla és még 10 percig sütöttem, amíg kicsit megpirult a teteje.
A céklához az almát akkor raktam hozzá, amikor a gombát kivettem a sütőből, így majdnem egyszerre lett kész.
Kommentek