Naptár

június 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kommentek

Befőzőautomata

2014.08.01. 14:28

szerző: szekercelazac

Régóta nézegettem a Weninger befőzőautomatát. Kevés munkával ropogós befőttek, savanyúságok; lekvár kevergetés nélkül; finomabbnál finomabb gyümölcslevek. És mindez tartósítószer nélkül. Mert igen, én használtam tartósítószert, miután néhányszor takarítottam a kamrát a megbuggyant, felforrt befőttek miatt. Csak hát az ára... Mikor először néztem meg, ha jól emlékszem, 65 ezerbe került az alapgép, lekvárfőző és gyümölcslékészítő kiegészítő nélkül. Most már 40 ezerért meg lehet venni a legolcsóbb változatot. Így amikor megláttam a Lidl reklámújságjában a befőzőautomatát, azonnal felpattantam és rohantam vásárolni. Sikerült is vennem egyet 14 444 forintért, ami ugye elég baráti ár. És nem bántam meg. Igaz, olvastam nem egy olyan vélekedést, hogy ez csak flancolás, a nagylábosban a nedves dunszt éppen olyan jól megteszi. De ez nem igaz. A lábosban nem lehet pontosan annyi ideig, pontosan olyan hőfokot tartani a vizet, ami ahhoz szükséges, hogy a befőtt csíramentes legyen, de a gyümölcs ropogós maradjon.

Leírom ebben a posztban, hogy mit készítettem az automatában, és később, miután felbontottuk, ideírom a tapasztaltakat is, összevetve a hagyományos módon eltett dolgokkal.

befőző.jpg

 

Meggybefőtt

  • meggy
  • cukor

A kimagozott meggyel megtöltöttem az üveget. Minden üveg tetejére szórtam 2-3 evőkanál cukrot. Felöntöttem csapvízzel, majd szorosan ráhúztam a tetőt az üvegekre. A gép beállítása: 80 fok, 30 perc.

Update: Fantasztikusan jó lett. Kibontottam egy üveggel, hogy sütit süssek belőle, de mire észbekaptam, már mind elfogyott.

Natúrbefőtt meggyből

  • meggy

A kimagozott meggyel alaposan megtömtem az üvegeket mielőtt lezártam. A gép beállítása: 80 fok, 30 perc. Az üvegek kb. kétharmadig lettek lével.

Update: Összehasonlítási alapom nincs, mert most először raktam el natúrbefőttet, de a vegyes befőttel ellentétben, ebből nem hiányzik a cukor, finom.

Meggybefőtt cukorral, víz nélkül

  • 1 kg magozott meggy
  • kb. 8-10 dkg cukor

A kimagozott meggyet összekevertem a cukorral. Gyakori kevergetés mellett 2-3 óra alatt levet engedett a meggy, felolvadt a cukor, akkor töltöttem üvegekbe. Szorosan ráhúztam a tetőt az üvegekre. A gép beállítása: 80 fok, 30 perc. Az üvegek majdnem tele lettek a  meggy levével.

Meggylekvár és meggylé

  • 10 kg meggy
  • 3-5 kg cukor

A kimagozott meggyet megszórtam 40 dkg cukorral. Időnként megkevergettem, amíg a cukor felolvadt, a meggy levet eresztett. 4-5 óra múlva a meggy levét leszűrtem, a gyümölcshúst szitán megnyomkodtam, hogy minél több lé csepegjen ki. A meggylét megkóstoltam, ha szükséges, lehet még édesíteni. Üvegekbe töltöttem, lezártam. A gép beállítása: 80 fok, 20 perc.

A meggyhúst a lekvárfőző lábosomban (rozsdamentes acél, sokrétegű talp, így nem ég le) botmixerrel pürésítettem.Egy kevés cukorral nagy lángon felforraltam folyamatos kevergetés közben. Amikor felforrt, lejjebb vettem a lángot, és lehaboztam. Időnként kevergetve addig főztem, amíg teljesen besűrűsödött. Körülbelül annyi órán keresztül kell főzni, ahány kiló a gyümölcs. Eleinte 10-15 percenként kevergettem meg, később gyakrabban. Amikor már nagy, kipattanó buborékokat vetett a lekvár, hozzáadtam a maradék cukrot miközben kóstolgattam, mennyire édes, és addig főztem, amíg a nagy buborékok ismét meg nem jelentek a lekvár felszínén.

Forrón üvegekbe töltöttem és amikor kihűlt rácsavartam a kupakot. A gép beállítása: 95 fok, 35 perc.

Update: A meggylekvár éppen olyan jó, mint hagyományosan elrakva, nem éreztem különbséget. Meggylét nem raktam el idáig, nem tudom összehasonlítani, de nagyon finom, bár egy kicsit tömény az íze. Egy kevés vízzel hígítva jobban hasonlít a bolti meggyléhez.

Cukorban elrakott meggy

  • 2 kg meggy
  • 2 kg cukor

A kimagozott meggyet annyi cukorral kevertem el, amennyi a meggy súlya. Hűvös helyen, időnként megkevergetve körülbelül 2 nap alatt teljesen felolvadt a cukor. Akkor kis üvegekbe raktam. A gép beállítása: 80 fok, 30 perc.

Update: Féltem, hogy megfő, mert ez eredetileg nyersen elrakott meggy, de szerencsére semmi baja nincs, ugyanolyan, mint hagyományosan elrakva.

Amaréna meggy

A cukorban elrakott meggy feléhez hozzákevertem 2 ek mandulaaromát és 1 ek. vaníliaeszenciát. A gép beállítása: 80 fok, 30 perc.

Update: lásd a Cukorban elrakott meggynél.

Meggy chutney

  • 1,5 kg kimagozott meggy
  • 2  fej lilahagyma aprítva
  • 10 dkg mazsola
  • 1/2 dl almaecet
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 kk erős darált paprika
  • 1/2 kk szárított rozmaring
  • kb 30 dkg cukor

Folyamatos kevergetés közben főztem 40-45 pecig az összes hozzávalót egyben, amíg besűrűsödött és zselés állagú nem lett. Forrón kis üvegekbe töltöttem, amikor kihűlt, akkor csavartam rá a kupakot. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc.

Update: Erőteljesebb fűszerezést is elbírna, és eléggé édes is lett, de az állaga kifejezetten jó, és az említett apróbb hiányosságokat leszámítva az íze is. Nem fog megmaradni. :)

Sárgabarack chutney

  • 1 kg apró darabokra vágott sárgabarack
  • 1 nagy fej lilahagyma aprítva
  • 1 közepes alma apróra vágva
  • 1/2 dl almaecet
  • 1 kk fahéj
  • 1/2 kk őrölt gyömbér
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 4 szem szegfűszeg
  • picike csillagánizs
  • 1 kk erős darált paprika
  • kb 10 dkg cukor

Az összes hozzávalót teflonos lábosban 20-25 percig főztem közepes lángon, az utolsó tíz percet fedő alatt, hogy párolódjon a hagyma is.. Ha szükséges, lehet kevés vizet rakni az elején, nehogy odakapjon az alja. Forrón kis üvegekbe töltöttem, amikor kihűlt, akkor csavartam rá a kupakot. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc.

Sárgabarackbefőtt

  • sárgabarack
  • cukor

A megmosott, felezett, nem túl puha barackokat lazán üvegekbe töltöttem. Minden 7 dl-es üveg tetejére 2 evőkanál cukrot szórtam. Felöntöttem csapvízzel, majd szorosan ráhúztam a tetőt az üvegre. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc.

Update: Nem puhult meg túlságosan, pont jó az állaga. Az én ízlésem szerint lehetne kicsit édesebb.

Natúrbefőtt sárgabarackból

  • sárgabarack

A megmosott, felezett, nem túl puha barackokat szorosan üvegekbe töltöttem, majd rácsavartam a tetőt az üvegre. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc. A befőtt mindössze egy ujjnyi levet engedett.

Sárgabaracklekvár

  • 4 kg sárgabarack
  • 1,2 kg cukor

Az érett, puha sárgabarackokat a lekvárfőző lábosomban (rozsdamentes acél, sokrétegű talp, így nem ég le) botmixerrel pürésítettem.Egy kevés cukorral nagy lángon felforraltam folyamatos kevergetés közben. Amikor felforrt, lejjebb vettem a lángot, és időnként kevergetve addig főztem, amíg teljesen besűrűsödött. Körülbelül annyi órán keresztül kell főzni, ahány kiló a gyümölcs. Eleinte 10-15 percenként kevergettem meg, később gyakrabban. Amikor már nagy, kipattanó buborékokat vetett a lekvár, hozzáadtam a maradék cukrot és a cukorral is főztem addig, amíg a nagy buborékok ismét meg nem jelentek a lekvár felszínén.

Forrón üvegekbe töltöttem és amikor kihűlt rácsavartam a kupakot. A gép beállítása: 95 fok, 35 perc.

Update: Valószínűleg a befőzőautomatának semmi köze hozzá, nyilván a barack volt különösen jó az idén, de ez a lekvár fantasztikusan finom lett. Senki nem bírt leállni az evésével, volt aki azt mondta, hogy legszívesebben csak így magában, nagykanállal megenne egy egész üveggel.

Vegyes natúrbefőtt

  • meggy
  • sárgabarack
  • őszibarack
  • füge
  • ringló

 A meggyet kimagoztam, a sárgabarackot és a ringlót félbe, a fügét és az őszibarackot negyedbe vágtam. Igyekeztem minél jobban megtölteni az üveget, de a puha, érett gyümölcsöket nem akartam nagyon nyomkodni. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc.

Update: Ez a befőtt nem lett valami jó. A lé úgy egyharmadig fedte be a gyümölcsöket és a teteje szépen, lassan barnulni kezdett, még mielőtt felbontottuk volna. A gyümölcs plöttyedt, puha lett, és nekem nem jött be a cukormentesség, mindennek olyan semmilyen íze lett.

 Csemege uborka

  • uborka (nem mértem, kb 1,5-2 kg)
  • 1, 2 l víz
  • 1,5 dl 20%-os ecet
  • 22 dkg cukor (vagy helyette üvegenként 10-12 édesítőtabletta)
  • 2 dkg só
  • mustármag, egész feketebors, koriander, szárított kapor, babérlevél

A megmosott uborkákat 7 dl-es üvegekbe raktam, nem túl szorosan. 4 üveg lett tele. A fűszereket az uborkára szórtam. Üvegenként 3-4 szem bors, 5-6 koriander, 1 kiskanál mustármag, ugyanannyi kapor, fél babérlevél. A vízben feloldottam a cukrot és a sót, hozzákevertem az ecetet és mindegyik üveget felöntöttem peremig. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc.

Update: Nagyon jó állagú, ropogós, finom uborkák lettek. Érdekes módon sokkal édesebbnek érzem, mint a hagyományos módon, ugyanezen recept alapján elrakottat, legközelebb kevesebb cukrot rakok bele.

Uborkasaláta

  • 1,7 kg nem túl vékonyra legyalult uborka
  • 2 dkg só
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 15 dkg cukor
  • 3 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva

 Az összes hozzávalót egy műanyag vödörben összeforgattam. Két órán keresztül – időnként megkevergetve - hűvös helyen állni hagytam, amíg az uborka levet engedett. Kisebb üvegekbe tömködtem, hogy levegő ne maradjon az uborkaszeletek között. A levével peremig töltöttem az üvegeket. A csemege uborkával együtt raktam a gépbe, vagyis 90 fok, 30 perc a gép beállítása.

Karfiol

Mivel éppen karfiollevest főztem az uborka elrakásakor, és az egy nagy fej karfiol soknak bizonyult, egy 7 dl-es üveget megtöltöttem sós, borsos vízben előfőzött, majdnem puha karfiolrózsákkal és répakarikákkal. A forrásban lévő vízzel peremig töltöttem az üveget mielőtt rázártam a tetőt. Kísérleti jelleggel az uborkák között kidunsztoltam, ami továbbra is a 90 fok, 30 percet jelenti.

Update: Egy hónappal később felbontottam az üveget. A karfiol vajpuha volt, de nem lett löttyedt, az íze pedig éppen olyan volt, mintha frissen főtt volna. Legközelebb a "majdnem puha" állag helyett félig nyersen érdemes üvegbe rakni.

 Ringlólé

Éppen így járt egy üvegnyi ringlólé is, amit a hűtőből vettem elő és előző nap készült az alábbi módon:

Úgy 2 kilónyi érett, egészséges ringlót kimagoztam, kicsit összenyomkodtam és szűk 1 liternyi vízzel beraktam a kuktába. Sípolás után 3 percig pöszörgött vele kis lángon a kukta. Amikor kihűlt akkor nyitottam csak ki. A gyümölcspépet leszűrtem, megkóstoltam. Mivel eléggé édes volt, mindössze 2 evőkanálnyi vaníliás cukorral ízesítettem. Úgy 2 liternyi lé lett belőle. Amit nem ittunk meg frissen lehűtve, azt egy üvegbe töltöttem és szintén kísérleti jelleggel került az uborkák közé, bár tudom, hogy a gyümölcsleveket 80 fokon 20 percig kell dunsztolni. Gondolom, azért nagy baja nem lehet a 90 fok, 30 perc beállítástól sem.

Update: Valóban nem lett semmi baja, nagyon finom egy hónappal később felbontva is, éppen olyan jó, mint amikor elkészült.

Csalamádé

Szokásos csalamádé készült, csak a borként, mint tartósítót hagytam ki belőle. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc.

Update: Hát ez bizony nem olyan, mint a friss, de még a borkénporos változat is jóval ropogósabb. Igaz, annyira azért nem rossz az állaga, mint a bolti üveges csalamádénak, nem plöttyedt, de nem is ropogós. Most olvastam a befőzőautomatás facebook csoportnál, hogy a csalamádét érdemesebb 80 fokon 20 percig dunsztolni.Jövőre így próbálom meg.

 Szilva chutney

Az eredeti receptet Gabojsza blogjában olvastam, ezt alakítottam át kissé saját ízlésem és lehetőségeim mentén.

  • 1,5 kg apró darabokra vágott szilva (vagy a ringlóléhez hasonlóan készített szilvaléből visszamaradt gyümölcspép)
  • 5 dkg vaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma karikára vágva
  • 1/2 dl almaecet
  • 6 szem zöld kardamom belseje őrölve
  • 2 kk fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 4 szem szegfűszeg
  • 2 csillagánizs
  • 1  erős hegyes zöldpaprika apróra vágva
  • kb. 12 dkg cukor
  • 2 gerezd fokhagyma aprítva

Egy vastagtalpú, rozsdamentes edényben világosra pirítottam, karamellizáltam a cukrot. Lehúztam a tűzről és belekevertem a vajat. A hagymát és a paprikát 20 percig pároltam benne, majd beleszórtam az összes fűszert és a szilvát is.  Ráöntöttem az ecetet és addig főztem, időnként megkevergetve, amíg be nem sűrűsödött. A gyümölcspépből hamar készen lett, a darabolt szilvát kb. 20 percig kellett még főzni. Amikor már elégedett voltam az állagával, megkóstoltam és utánfűszereztem. Több adagot is készítettem, de általában nem volt elég édes, gyömbér és fahéj is majdnem mindig került bele még. A kardamom fantasztikusan illik a szilvához, kihagyhatatlan. Mozsár híján én kávédarálóban, kevés cukor társaságában megőröltem. Forrón kis üvegekbe töltöttem, amikor kihűlt, akkor csavartam rá a kupakot. A gép beállítása: 90 fok, 30 perc.

Update: Ez a chutney mindenhogyan fantasztikus. Frissen és befőzve is, hidegen és melegen is, az egyik legjobb, amit valaha ettem.

Karfiol nyersen

A karfiolt rózsáira szedtem, minden üveget háromnegyedig töltöttem meg vele. Vízzel felöntöttem és egy kiskanálnyi jódozatlan sót szórtam mindegyik üveg tetejére. A gép beállítása: 100 fok, 90 perc

 

Új bejegyzés: Befőzőautomata 2. - Készételek

 

 

 

 

 

 

Címkék: szilva meggy sárgabarack lekvár befőzés chutney befőtt befőzőautomata

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr36467527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.