Egy gyors látogatás erejéig Szlovákiában jártunk nemrégen. Étterembe menni már nem volt időnk, de beugrottunk a helyi Billába sört és nápolyit venni. Amíg az akciós csokikat nézegettem, feltűnt, hogy minden második-harmadik ember - szinte oda sem figyelve - kikap egy kék csomagot a hűtőpultból és siet tovább. A rejtély megoldódott, amikor közelebb mentem. Knédlit vettek. Ezek után persze én se tudtam megállni, vettem egyet én is. Itthon pedig sertéssült és párolt káposzta készült hozzá.
Sertéssült
1-1,5 kg sertéscomb
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
só, bors, köménymag
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg zsiradék (én most kacsazsírt használtam)
Egy nagyon szép, 1,2 kg-os dióját vásároltam a hentesnél. A legjobb egyben sütni, de nekem a hentes kettévágta, hogy megmutassa, milyen szép darab. :)
A húst jó alaposan bedörzsöltem sóval, borssal. A fokhagymát apróra vágtam, a hagymát vastagabb karikákra, a sárgarépát nagyobb hasábokra. A kacsazsírban hirtelen megpirítottam a húst minden oldalról, mellészórtam a köménymagot is.Kb. fél dl vízzel felöntöttem, a lábosba raktam a zöldségdarabokat is és kis lángon, lassan, időnként meglocsolva, megforgatva sütöttem.
Most a gázon készült egy klassz Tefal Ingredio edényben, az energiatakarékosság jegyében, mert elektromos sütőm van és bizony akár 2-3 óra is kell, amíg elkészül a puha, omlós, szaftos sertéssült.
Ha szükséges, kevés vizet lehet pótolni időnként. Amikor már omlós volt a hús, zsírjára sütöttem, kicsit megpirítottam. A húsdarabokat kiemeltem egy tálra, a visszamaradt szaftot a zöldségdarabokkal együtt aprítógépbe tettem és krémes, homogén állagúra mixeltem. Ezt a műveletet el lehet végezni az edényben is botmixerrel, de én ehhez túlságosan féltettem az edényt.Ha szükséges, kevés húslevessel, ennek híján vízzel lehet hígítani a mártást.
Kommentek