Még évekkel ezelőtt vettem egy kekszkinyomót, gondoltam, szebbnél szebb sütiket fogok vele alkotni. Volt hozzá recept is. Megcsináltam, borzasztó lett. A tésztát nem tudtam kinyomni, ha mégis sikerült, nem ragadt a tepsire, formátlan és rossz ízű kupacokat sikerült készítenem. Ment a kutyának, de neki sem kellett. :)
Próbálkoztam még egyszer, de az eredmény nem lett sokkal jobb. Úgyhogy a kekszkinyomót a hátsó polcra száműztem, míg egy hónapokkal ezelőtti nagytakarításnál a kezembe nem akadt. Gondoltam, kutatok a neten egy jó recept után.
Olvastam mindenféle technikákról, hogyan lehet tökéletes kekszeket készíteni. Vastagon kivajazott tepsi, semmi nem kell a tepsibe, hidegre hűtött tepsi, hidegre hűtött tészta stb. Nos, pár próbálkozás után rájöttem: az a legfontosabb, hogy a tészta hideg legyen, a többi mindegy. Így is jó, meg úgy is jó.
A legjobb receptet Gizinél olvastam, bár én változtattam rajta egy kicsit. Az előző recepteknél – bár nagyon finomak voltak – eléggé tört a tészta. Azt hiszem, ennél a receptnél a keményítőnek köszönhető, hogy a kisült keksz tésztája nem töredezik.
Ha nincs kekszkinyomó szerkezet, ezt a tésztát vékonyra nyújtva, különböző formákkal kiszaggatva is el lehet készíteni. Kipróbáltam így is.
Kekszkinyomós süti
25 dkg margarin
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 egész tojás
5 dkg keményítő
½ cs. sütőpor
vaníliás cukor
4 ek. joghurt (tej)
1 púpos ek. kakaó
A lisztet és a kockára vágott hideg margarint késes robotgépben összekevertem, aztán hozzáadtam a többi hozzávalót a kakaópor kivételével. 1-2 perc alatt kész lett a tészta. Természetesen kézzel is össze lehet gyúrni. A végeredménynek olyan állagúnak kell lennie, mint a gyurmának. Puha, könnyen formázható, nem ragacsos. A tésztát kettéosztottam egyik felét összegyúrtam a kakaóporral. (Legközelebb a fehér tésztába teszek 2-3 evőkanál kókuszreszeléket, úgy is biztos nagyon finom. A liszt mennyiségét meg csökkentem 5 dekával.) Hűtőbe raktam egy órára.
Mindig csak annyi tésztát vettem elő a hűtőből, amennyi a kekszkinyomó hengerébe belefért. 190 fokos sütőben 6-7 percig sütöttem. Figyelni kell rá, mert könnyen túl lehet sütni.
Akkor jó, amikor még nem kezd el pirulni a széle. Persze azok a kekszek sem rosszak, amik egy kicsit megpirultak, úgyhogy nagy tragédia akkor sem történik, ha tovább sütjük 1-2 perccel, mint kellene.
A kész kekszekből kettőt-kettőt összeragasztottam málnalekvárral és a tetejét csokival díszítettem.
Kommentek