Évek óta készítek csalamádét ennek a receptnek az alapján. Egyszerű, gyors, és nagyon finom. A zöldségek arányát ízlés, lehetőségek szerint lehet változtatni. Aki szereti, rakhat bele sárgarépát és zöldparadicsomot, de összesen ne legyen több a tisztított zöldség 5 és fél kilónál ehhez az ecet-cukor-só mennyiséghez.
Csalamádé
1,5 kg káposzta
1,5 kg uborka (ez általában saláta uborka nálam, mert megterem a kertben)
1,5 kg paprika
0,5 kg hagyma
40 dkg cukor
7 dkg jódozatlan só
3 dl 10%-os ecet
1 tk. borkénpor
A zöldségeket nem túl vékonyra legyalultam. A paprikát késsel vágtam fel csíkokra, azt nem lehet jól gyalulni.
Most pritaminpaprikát használtam, de bármilyen fajta jó, a legjobbak a vastag húsú fajták. Szeretem, ha szép színes a csalamádé, ezért igyekszem sárga, zöld és piros paprikát vegyesen használni, de most csak ezt kaptam jó áron a piacon. A legyalult zöldségeket a cukorral, a sóval, az ecettel és a borkénporral alaposan összekevertem egy nagy műanyag ládában.
Két napig hűvös helyen tartottam, időnként átkevergettem. A második napra már elég levet engedett. Akkor kiforrázott üvegekbe töltöttem, alaposan lenyomkodva, hogy levegő ne maradjon benne. A befőttesüvegtetőket is kiforráztam, mielőtt az üvegre tekertem volna. Hűvös helyen így egész télen eláll.
Nem érdemes szalicilt vagy nátrium benzoátot használni a tartósításhoz, mert megpuhítja a zöldségeket.
Kommentek