Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Csalamádé

2013.09.30. 16:40

szerző: szekercelazac

Évek óta készítek csalamádét ennek a receptnek az alapján. Egyszerű, gyors, és nagyon finom. A zöldségek arányát ízlés, lehetőségek szerint lehet változtatni. Aki szereti, rakhat bele sárgarépát és zöldparadicsomot, de összesen ne legyen több a tisztított zöldség 5 és fél kilónál ehhez az ecet-cukor-só mennyiséghez.

0_1.jpg

Csalamádé

1,5 kg káposzta

1,5 kg uborka (ez általában saláta uborka nálam, mert megterem a kertben)

1,5 kg paprika

0,5 kg hagyma

40 dkg cukor

7 dkg jódozatlan só

3 dl 10%-os ecet

1 tk. borkénpor

A zöldségeket nem túl vékonyra legyalultam. A paprikát késsel vágtam fel csíkokra, azt nem lehet jól gyalulni.

csalamádé 1.jpg

Most pritaminpaprikát használtam, de bármilyen fajta jó, a legjobbak a vastag húsú fajták. Szeretem, ha szép színes a csalamádé, ezért igyekszem sárga, zöld és piros paprikát vegyesen használni, de most csak ezt kaptam jó áron a piacon. A legyalult zöldségeket a cukorral, a sóval, az ecettel és a borkénporral alaposan összekevertem egy nagy műanyag ládában.

csalamádé 22.jpg

Két napig hűvös helyen tartottam, időnként átkevergettem. A második napra már elég levet engedett. Akkor kiforrázott üvegekbe töltöttem, alaposan lenyomkodva, hogy levegő ne maradjon benne. A befőttesüvegtetőket is kiforráztam, mielőtt az üvegre tekertem volna. Hűvös helyen így egész télen eláll.

Nem érdemes szalicilt vagy nátrium benzoátot használni a tartósításhoz, mert megpuhítja a zöldségeket.

Címkék: befőzés savanyúság

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr475539040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Sámuel 2013.11.11. 02:18:53

Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ecet, zöldségek...

úgy végül is, inkább saláta.
süti beállítások módosítása