Még soha nem csináltam sütőben lekvárt. Most viszont időm se volt, kedvem sem volt kevergetni. Eszembe jutott, hogy évekkel ezelőtt olvastam egy receptet, amiben a darabos gyümölcsöt, tepsibe kell teríteni, rá a cukor és a sütőben keverés nélkül besűrűsödik. Kipróbáltam.
Ringlólekvár
2 kg ringló
30 dkg cukor
A ringlót kimagoztam, a héját lehúztam. Ez utóbbi művelettől nem kell megijedni, a jó érett ringló héja egy mozdulattal lejön.
A sárga ringlóhúst egy alaposan zsírtalanított tepsiben szétterítettem, a tetejét megszórtam cukorral. 150fokon sült a sütőben kb. 4 órát.
Akkor megkevergettem, forrón üvegbe töltöttem. Egyetlen üvegnyi levárom lett belőle. Ha majd többet készítek, akkor szalicilt teszek a tetejére és szárazdunsztban hagyom kihűlni. Most kihűlés közben elfogyott a lekvár fele, a többi ment a hűtőbe. Nagyon finom, kissé darabos, dzsemszerű lett. Az íze erősen emlékeztet a sárgabaracklekváréra.
Kommentek