Miközben az aranygaluskához kevertem össze a diót a cukorral, eszembe jutott egy régi karácsony, azon ritka alkalmak egyike, amikor összegyűlt a család apraja-nagyja. Szépen fogyott a bejgli, amikor anyósom megjegyezte, hogy milyen érdekes, hogy az összes gyerek mákosat eszik, és az összes felnőtt diósat. És tényleg! Gyerekkoromban én se igazán szerettem a diós süteményeket, most viszont annál inkább. Az aranygaluska az egyik kedvencem. Mint a legtöbb kelt tésztát, ezt is bögrés recept alapján készítem. Vaníliaöntet készült hozzá.
Aranygaluska
2 bögre (2,5 dl) finomliszt
1 bögre rétesliszt
1 bögre tej
3 tojás sárgája
5 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
3 ek. cukor
(csipet só)
Szóráshoz
15 dkg darált dió és 10 dkg kristálycukor keveréke
8 dkg olvasztott vaj
(5 dkg mazsola)
Szokás szerint a kenyérsütőgépben dagasztottam a tésztát, de ennek hiányában is mehet egyszerre az összes hozzávaló a tálba, majd alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk hólyagosra. Az eredmény lágy kelt tészta lesz, ha szükséges 1-2 evőkanál lisztet vagy tejet lehet hozzáadni. Aki sót is rak bele, ügyeljen, hogy az élesztővel közvetlenül ne érintkezzen. Én nem szoktam sót rakni az édes tésztákhoz.
Duplájára kelesztettem, majd ujjnyi vastagra nyújtottam. 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggattam. Nem túl szorosan kivajazott jénai tálba raktam egy réteget belőlük. Meglocsoltam olvasztott vajjal, megszórtam alaposan cukros dióval. Most jöhetne a mazsola; nálunk ez most elmaradt, mert kisebbik gyermekem közölte, hogy még mindig utálja a mazsolát. Újabb réteg tésztakorong, újabb réteg olvasztott vaj és cukros dió után letakartam, és még 15 percig kelesztettem.
Hideg sütőbe raktam és 170 fokon 30 percig sütöttem.
Mivel most kimaradt egy kis tészta, ami már nem fért bele a jénaiba, fonott kalácsot készítettem belőle. A maradék tésztát háromfelé osztottam. Egy részbe belegyúrtam a maradék cukros diót, ez kb. két-három evőkanálnyi volt. A második részbe egy evőkanálnyi kakaóport gyúrtam, a harmadik fehéren maradt. Egyforma hosszú hengereket formáztam a tésztából és összefontam.
Amíg az aranygaluska sült, letakarva kelni hagytam. A 170 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
Vaníliaöntet
1 l zsíros tej
3 tojás sárgája
2 púpos ek. étkezési keményítő
3 cs. vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart magja
3 - 5 evőkanál cukor
A tojások sárgáját egy kevés tejjel és a keményítővel csomómentesre kevertem egy bögrében. Kiöblítettem egy lábost hideg vízzel, hogy nem kapjon oda benne a tej, és a többi tejet felforrósítottam benne a cukrokkal együtt. Vaníliás cukrot használtam, de itt lehet hozzárakni a kikapart vaníliamagot is. A tejnek nem szabad forrnia, csak nagyon forrónak, forrásközelinek kell lennie. A bögrében lévő keverékhez folyamatosan adagoltam a forró tejet, amíg a bögre meg nem telt. Vékony sugárban a lábosba öntöttem, mindvégig folyamatosan kevergetve kis lángon. Az óvatosságra azért van szükség, hogy a tojássárgája nehogy összeugorjon. Pár perc alatt szépen besűrűsödött. Ha a tojássárgája mégis kiválik, érdemes a botmixert kicsit megjáratni az öntetben, jó eséllyel szétmegy és újra selymes állagú lesz.
Langyosan, friss, lédús gyümölccsel tálalva szeretem a legjobban. A legfinomabb nektarinkockákkal, de a málna vagy a meggy is jó választás.
Kommentek