Ebben a hőségben lehetőleg nem sütök, nem főzök. Legfeljebb időnként betolok valami nagyon egyszerűt a sütőbe. Így készült a múlt héten lecsós csirkecombfilé és többször is grillezett cukkini. Tegnap erőt vettem magamon és rántott húst sütöttem, meg magamnak rántott padlizsánt sajtos mártogatóssal, amit a cukkinihez is szoktam készíteni.
Sajtos mártogatós
5 dkg reszelt maasdamer sajt
1 dl tejföl
1 dl joghurt
só, bors
1/2 gerezd fokhagyma
1 kk olívaolaj
(kevés durvára vágott dió)
A hozzávalókat egész egyszerűen összekevertem és kész is a mártogatós. Jól variálható ez a fajta mártogatós különböző sajtokkal, fűszerekkel. Ha éppen van itthon, egy kevés durvára vágott diót is szoktam rakni hozzá, jól illik a maasdamer sajthoz. Sajt nélkül is szoktam készíteni ilyen joghurtos-tejfölös mártogatóst, akkor leggyakrabban apróra vágott petrezselyem és zellerzöld kerül bele.
Grillezett cukkini
1 cukkini
olívaolaj
só, bors, fokhagyma
Legjobban faszénen sütve szeretem, de ebben az őrült hőségben nem mentünk ki a kertbe grillezni, így maradt a sütő. A sütőt előmelegítettem grillezésre állítva. A cukkinit megmostam, héjastól fél centis karikákra vágtam, sóztam, borsoztam. Egy kiolajozott tepsibe raktam a karikákat, megpermeteztem olívaolajjal és megszórtam egy gerezd apróra vágott fokhagymával. A sütő felső részére raktam a tepsit és 6-8 perc alatt puhára, pirosra grilleztem a cukkinikarikákat. Félidőben megforgattam őket.
Rántott padlizsán
1 közepes padlizsán
só
liszt, tojás, zsemlemorzsa
olaj
A padlizsánt meghámoztam és fél centis karikákra vágtam. Besózva hagytam amíg levet engedett. A lét papírtörlővel leitattam róla, aztán a szokásos módon paníroztam és kisütöttem olajban.
Kommentek