Van egy nagyon jól bevált bögrés kenyér alapreceptem. Sokféle kenyeret lehet a recept alapján készíteni, szabadon variálhatók a lisztek, fűszerek és az egyéb hozzávalók.
3 bögre liszt
1 bögre folyadék
1,5 kk. só
1 ek. cukor
1,5 dkg élesztő kenyérsütőben, 2,5 dkg sütőben sütve
kevés zsiradék (étolaj vagy vaj a kenyér jellegétől függően)
Annak idején, amikor megvettem a kenyérsütőgépet, hosszan tájékozódtam mindenféle adalékanyagokról és lelkesen vásároltam sikért, aszkorbinsavat meg egyéb olyanokat, amiről azt olvastam, hogy jobb kenyeret lehet vele sütni. Aztán rájöttem, hogy nem szükséges. Ugyanolyan jó lesz a kenyér nélkülük is. Van még valami, amit egyáltalán nem használok, mégpedig a kenyérliszt. Többször is megpróbáltam, különböző malomban készülteket, és nekem sose sikerültek olyan jó kenyerek vele, mintha helyette 2/3 réteslisztet és 1/3 finomlisztet használtam volna.
Eleinte a kenyérsütőben sütöttem, de aztán - mint majdnem mindenki - rájöttem, hogy a sütőben sokkal jobb kenyeret lehet sütni. Úgyhogy régóta már csak dagasztásra használom a kenyérsütőt. Pár hónapja pedig vettem a Lidlben egy kihúzható kenyérsütőformát. Azóta az a kedvencem, fantasztikusan jó kenyereket lehet benne sütni.
Most ezt a kenyeret sütöttem.
Graham lisztes kenyér
1,5 bögre rétesliszt
0,5 bögre Graham liszt
1 bögre langyos víz
2 kk. só
1 ek. cukor
1 ek olaj
2,5 dkg élesztő
A hozzávalókat ebben a sorrendben a kenyérsütőgépbe tettem és elindítottam a „tészta” programot. A dagasztás végén kivettem a kenyérsütőből (a kelesztést már nem vártam meg), és a kilisztezett kenyérsütőformába tettem a tésztát formázás után. A tészta felületét is liszteztem egy kicsit, hogy biztosan ne ragadjon bele a formába. 1 óra alatt gyönyörűen megkelt a kenyér. A sütőt nem melegítettem elő, amíg melegszik, addig is kel a kenyér. 190 fokos sütőben légkeverés mellett 35 perc alatt sült meg.
Kommentek