Linzertésztából a hagyományos (3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 1 rész cukor) receptet szoktam használni és tojást sem rakok hozzá. Szerintem nem lesz jobb a tojástól a linzertészta és a tojás nélküli változat nagyon sokáig eláll légmentesen záródó dobozban. (Bár ezt még nem sikerült kipróbálni.) A linzertészta másnap igazán jó, addigra megpuhul. Leggyakrabban islert szoktam sütni ebből a tésztából, de most tojáshabos sütit készítettem. Sok receptnél csak a tojássárgájára van szükség, ilyenkor a tojásfehérjét lefagyasztom. Ha összegyűlik 5-6, akkor valamilyen tojáshabos sütit készítek, ezek az utóbbi időben kedvelt sütemények lettek nálunk.
Dió- és kókuszhabos linzer
40 dkg liszt
25 dkg margarin
12 dkg porcukor
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
5-6 ek. darált dió
5-6 ek. kókuszreszelék
lekvár
A hideg margarint kockákra vágtam és késes robotgépben összekevertem a liszttel. Gép hiányában kézzel is összemorzsolhatjuk, de vigyázzunk, hogy a margarin ne olvadjon fel. Ezután hozzáadtam a porcukrot és jó alaposan összedolgoztam a tésztát. Egy félórán keresztül hűtőszekrényben pihentettem, majd kinyújtottam 3-4 mm-es vastagságúra. Linzerszaggatóval köröket szaggattam ki és kivajazott tepsibe raktam őket. Mindegyiket megkentem ringlólekvárral. Csak sütésálló lekvárt lehet használni, hogy ne folyjon szét sütés közben. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot vertem, aztán kétfelé osztottam a habot. Az egyik részbe lazán beleforgattam 5-6 ek. darált diót (olyan 10 dkg körül lehetett), a másik részbe ugyanennyi kókuszreszeléket. Habzsákból halmokat nyomtam belőle a linzerkarikák tetejére. 170 fokosra előmelegített sütőben sütöttem légkeveréssel kb. 20 percig. Addig kell sütni, amíg a linzer halvány színt kap és a tojáshab is átsül.
Kommentek