Évek óta gondolkodom azon, hogy jó lenne saját aszalású zöldségeket, gyümölcsöket készíteni. Tökéletes aszaló idő van, vakító napsütés, 35 fok, a fán érik a meggy, úgyhogy utánanéztem a napon történő aszalásnak. Legegyszerűbb módszerként vaslapon történő aszalást olvastam. Találtam egyszerű, házilag összerakható aszalót is, ezt is leutánoztam. Harmadik módszerként a sütőben ráncosra szárított, utólag kimagozott meggyet tepsistől, sütőpapírostól raktam ki a napra. Na, ezt próbáltam ki először, mivel ezt ítéltem meg a leggyorsabbnak legbiztosabbnak.
Aszalt meggy
Nézzük sorban.
Egy tepsire sütőpapírt terítettem és rásorakoztattam a magos meggyet. Kb. 50 fokon, résnyire nyitott sütőajtónál addig hagytam ott a meggyszemeket, amíg ráncosodni nem kezdtek. Miután kicsit meghűlt, kinyomkodtam belőle a magot, így a meggyszemek egyben maradtak. Kitettem tepsistől a napra, ablaküveggel lefedve. Persze az üveget kicsit megemeltem,hogy a levegőt ne zárjam el a gyümölcstől. Pár óránként megforgattam, hogy egyenletesen aszalódjon. Két nap alatt gyönyörűen megaszalódott.
Második módszerként egy maradék darab hővisszaverő fóliát a műanyag kerti asztalra fektettem. Egy egyszerű műanyag fürdőszobai tárolóra raktam a meggyeket. Jobb helyen ezt fakeretre erősített szúnyoghálóval oldják meg. A lényeg, hogy az aszalandó gyümölcsöt minden oldalról érje a levegő. Ennek a tetejére egy kettétört ablaküveget helyeztem, ez erősíti fel a napfény hatását. És végezetül körbetekertem az egész alkotmányt egy használaton kívüli függönyanyaggal, hogy ne szálljanak rá a legyek a gyümölcsre, valamint védjem a por ellen.
Vegyesen raktam kimagozott de egészben hagyott meggyszemeket és kettényitott, a gyümölcs húsával felfelé fordított szemeket. A szétnyitott meggy kb másfél nap alatt gyönyörűen megaszalódott.Az egybenhagyottnak valamivel több mint két nap kellett.
Utolsóként egyszerűen csak egy nagy fémtálcára pakoltam a szétnyitott meggyszemeket. A tálca négy sarkába egy-egy üvegpoharat raktam, aminek csak az volt a célja, hogy a laza gézanyag, amivel a gyümölcsöt védtem portól-bogártól, ne ragadjon bele. Pár óra után a meggyszemeket megforgattam, mivel itt nem éri minden oldalról a levegő. Még aszalódik, de úgy saccolom, szintén másfél nap alatt lesz kész.
Éjszakára minden esetben bevittem a tálcákat a házba, hogy megvédjem a hajnali harmattól.
A legnehezebb feladat pedig az volt, hogy eldöntsem, mikor van kész az aszalt gyümölcs. Azt olvastam, hogy ruganyos maradjon a húsa, nyomásra viszont már ne engedjen levet. Remélem, épp megfelelő időben hoztam be őket a napról. :)
Kommentek