Érik a körte. Ennek örömére az utóbbi időben gyors egymásutánban három körtés sütit is készítettem. A sütések közötti szünetben pedig recepteket keresgélek, hogyan lehetne befőzni a maradékot. A körtelekvárt nem nagyon szeretjük, befőttből is csak pár üveg fogyna el. Ti tudtok jó körtés recepteket?
Ez a fordított, kevert tésztás sütit nagyon egyszerű elkészíteni.
Körtés kevert süti
6 kisebb vagy 4 nagyobb körte
1 lime leve (helyettesíthető egy fél citrom levével)
3 ek. barna nádcukor
1 tk. őrölt fahéj
1/4 tk. őrölt gyömbér
15 dkg liszt
10 dkg cukor (most 1 kk steviaport használtam helyette)
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg puha vaj
2 tojás
A körtéket meghámoztam, vékony szeletekre vágtam. Egy keverőedényben összekevertem a nádcukorral, a lime levével, a fahéjjal és a gyömbérrel.
Egy vastagon kivajazott piteformában szétterítettem a gyümölcsöt. A keverőedény alján maradt kb. fél deciliternyi lé. Ezt benne hagytam, ehhez ment az összes többi hozzávaló. Nagyon alaposan kikevertem. A masszát a körte tetejére kentem.
Előmelegített sütőben 190 fokon sütöttem addig, amíg a tészta aranybarna nem lett. Egy beleszúrt fogpiszkálóval ellenőriztem, hogy átsült-e a tészta. 20 perc után vettem ki a sütőből.
Miután kihűlt egy kerek tortatálat illesztettem a piteforma tetejére és egy határozott mozdulattal megfordítottam. Önmagában is nagyon jó, de egy gombóc vaníliafagyi még jobban feldobja.
Kommentek