A kovászos uborkát mindenki másképp csinálja. Rengeteg recepttel, rengeteg ízzel találkoztam már. Mindenkinek van tuti receptje. Van, aki ezt egyedül és kizárólagosan A KOVÁSZOS UBORKÁNAK gondolja, így csupa nagy betűvel. Én teljesen el tudom fogadni, ha valakinek másképp jó, de én így szeretem, így szoktam.
Kovászos uborka
1,7 l-es üveghez:
kb. 1 kg közepes méretű fürtös uborka (olyan 8-10 db mérettől függően)
1 csokor kapor
kis darab torma (elmaradhat)
1 evőkanál jódozatlan só
1 kis szelet szikkadt fehér kenyér
(2-3 gerezd fokhagyma)
Az uborkákat alaposan megmostam. A két végét levágtam, mert előfordulhat, hogy keserű, ez ne kerüljön az üvegbe. Az uborkákat hosszában 4-5 helyen bemetszettem késsel, úgy hogy a két végén egyben maradjon. Erre azért van szükség, hogy a lé alaposan átjárja belül is. Kisebb uborkáknál elég lehet, ha villával jól megszurkáljuk.
A kapor felét az üveg alján szétterítettem. Az uborkákat szorosan egymás mellé állítottam, amennyi csak az üvegbe fért. A keskenyebb, nem duci uborkák itt előnyben vannak, többet tudunk bepréselni az üvegbe. Pici darab tormát 3 vékony csíkba vágtam és az uborkák közé dugtam.Mivel most az üveg tetején nem nagyon maradt hely, a maradék fél csomag kaporral is ugyanígy jártam el. Máskor az uborkák tetejére terítem. Felöntöttem annyi langyos, sós vízzel, amennyi az uborkákat ellepte. Ez kb 1 liter víz, amiben az 1 evőkanál sót elkevertem. A szikkadt kenyérdarabot is rátettem a tetejére. Akárcsak a vödrös savanyúságnál, itt sem forralom fel és hűtöm le a vizet. Az indok ugyanaz: olvastam, láttam ilyen recepteket, így egyszerűbb és ugyanolyan finom.
Egy kistányérral letakartam az üveget és kerestem neki egy félárnyékos helyet a kertben. Napra nem szabad tenni, mert akkor felforr. A jó kovászos uborkához egyenletes meleg kell, nem forróság. Éjszakára behoztam a konyhába. Két nap után megkóstoltam, pont jó lett. Ha mégsem, a kenyeret akkor is leveszem róla és még egy napig érlelem. Most, miután a kenyeret kivettem belőle, a levét tiszta üvegbe szűrtem. Az uborkákat lemostam, így raktam a lébe. A hűtőben kb. két hétig áll el. Ha addig nem fogy el.
Ha a testvéremnek készítem, fokhagymát is szoktam rakni az uborkák közé, én nem szeretem fokhagymásan.
Kommentek