A zöldborsóleves gyakori fogás nálunk. Sokféleképpen szoktam készíteni, mindenhogy szeretjük. Csirkeaprólékkal, krémlevesnek, ragulevesnek meg magyarosan is. Ma így főztem.
Magyaros zöldborsóleves
25 dkg zöldborsó
1 közepes sárgarépa
só, (petrezselyem)
30 ml étolaj
2 púpos evőkanál liszt
1 púpos kávéskanál pirospaprika
1 tojás
3 púpos evőkanál liszt
só
Ezalatt elkészítettem a rántást. (Egy kis gyakorlattal, már úgy főz az ember, hogy csak érzésre beleszórja a hozzávalókat a lábosba, úgyhogy most kimértem, pontosan mennyi olaj és liszt kell hozzá.) Az étolajat megforrósítottam, hozzáadtam a lisztet. Folyamatosan kevergettem, amíg a liszt halvány zsemleszínűre pirult. Eloltottam alatta a lángot és azonnal hozzákevertem a pirospaprikát. Eloltott lángnál elkerülhető, hogy a pirospaprika megégjen. Ha a rántás fokhagymás, annál is ugyanígy szoktam eljárni.
Eközben a répa félig megpuhult. Hozzáadtam a zsenge zöldborsót és forrástól számított 3-4 percig tovább főztem.
Közben elkészítettem a galuskát. Egy tojást jól megsóztam, majd felvertem. A 3 evőkanál liszttel kemény galuskatésztát készítettem.
Az erősen forrásban lévő leveshez kis adagokban hozzákevertem a rántást. 1-2 perc gyenge forralás után beleszaggattam a galuskát és újabb 1-2 perc után kész is volt a leves. Ehhez a leveshez nagyon jól illik a finomra vágott petrezselyem, de nagy bánatomra a család többi tagja rendszerint leszavazza.
Kommentek