A chutney (ejtsd: csatni) indiai eredetű, zöldségből vagy gyümölcsből készült, erősen fűszerezett, savanyú, édes vagy csípős, lekvár állagú étel, amelyet sós ételekhez, leginkább húsokhoz fogyasztanak. Legalábbis én ezt hittem idáig. Mivel nagyon sokan hasonlítják a lekvárhoz, azonnal előjött bennem egy ösztönszerű idegenkedés. A húshoz lekvárt? Valójában a csatni lehet darabos, szósz állagú is, és itt helyreállt az én fejemben is a dolog. Hiszen az ananászos édes-savanyú mártást szeretem, miért ne lehetne más gyümölcsből is hasonlót készíteni? A csatni persze nagyon más, de ugyanolyan finom. Mostantól nagy rajongója vagyok, imádom. Rengeteg változat létezik belőle. Nem csak állagban; a hozzávalók felhasználásának, a fűszerezésnek csak a képzelet szabhat határt. Bár hagyományosan valamilyen kevésbé erős ecettel savanyítják, pl. borecettel, én most citromot használtam ecet helyett.
Körtecsatni
1 kg meghámozott felkockázott, érett körte
1 közepes fej vöröshagyma
1 kápia paprika
1 citrom
1 kk. fahéj
1 kk. chilipor
1 kk. őrölt gyömbér
½ kk. kurkuma
2 ek. cukor
5 dkg mazsola
A vöröshagymát és a paprikát a kis kockákra vágott citromhússal együtt aprítógépben darabosra aprítottam. Teflonos lábosba öntöttem, és a körtén kívül hozzáadtam mindent. 10 percig közepes lángon pároltam, folyamatosan kevergetve. Pirítani nem szabad, ha a leve elfő, kevés vízzel pótolni kell. Hozzáadtam a körtét, ami hamarosan sok levet engedett. Ha a körte nem lédús fajta, kevés vizet lehet hozzáadni. Miután újra felforrt, lejjebb vettem a lángot. Időnként megkevergetve szószos állagúra sűrítettem. Ez most 20 percig tartott. A végén még lehet utánafűszerezni, beállítani az édességét-savanyúságát-csípősségét ízlés szerint.
Forrón üvegekbe töltve, fejtetőre állítva, szárazdunsztban lehet tartósítani is.
Kommentek