Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Fahéjas ringlólekvár

2010.08.11. 16:59

szerző: szekercelazac

A konyhai teendőkben nem túl gyakorlott ismerősöm megkérdezte egyszer, mi a különbség a dzsemfixszel főzött és a hagyományos módon elkészített lekvár között? Melyikkel próbálkozzon? Hát ez sok mindentől függ. A dzsemfix előnye, hogy hamar készen van, nehéz elrontani és ugyanannyi gyümölcsből több lekvárt tudunk készíteni, mintha hagyományosan főznénk. Viszont drága. Ha a kertben megterem a gyümölcs, a lekvár árát alaposan megdobja a dzsemfix. És nem sütésálló. Másmilyen az íze is, de  nem baj, én mindkét módon elkészített lekvárt szeretem.

Most főzött lekvárt készítettem.

 

Fahéjas ringlólekvár

 

2,5 kg ringló

60 dkg cukor

2 teáskanál őrölt fahéj

szalicil

 

A hozzávalók arányát ízlés szerint lehet változtatni, én jobban szeretem a kevésbé édes lekvárokat.

Az megmosott ringót kimagozás után leturmixoltam. Egy nagy, vastag aljú fazékban nagy lángon feltettem főni. Hozzákevertem a cukrot.

Folyamatos kevergetés mellett főztem kb. másfél órát, a vége felé már kisebb lángon. Ahogy sűrűsödik a lekvár egyre nagyobb buborékok képződnek, és nagy lángon már fröcsköl. Amikor már kellő sűrűségűnek ítéltem, egy hideg porcelántányérra kiraktam belőle egy evőkanálnyit, ugyanis a kihűlt lekvár sűrűbb, mint forrón. Amikor már jó sűrű lett, alaposan kimosott, kiforrázott üvegekbe töltöttem, majdnem a pereméig. Egy késhegynyi szalicilt raktam minden üveg tetejére majd rácsavartam a tetőt. Ebből a mennyiségből 3 üveg lekvár lett. Régi takarókból fészket készítettem az üvegeknek és jól betakargattam, hogy minél később hűljenek ki.

 

 

Címkék: lekvár befőzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr832215076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása