Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Puffancs (és mákos kifli)

2010.08.13. 14:43

szerző: szekercelazac

Volt a mélyhűtőben lefagyasztva egy kis máktöltelék, gondoltam sütök valami mákosat. Meg kenyeret is kellett volna sütni. Törtem a fejem, hogyan lehetne a kettőt együtt megoldani. Kitaláltam, hogy kenyér helyett puffancsot sütök, gondoltam, hogy annak a tésztája mákosan is jó lehet. Tehát bedagasztottam a tésztát. Amikor kivettem a kenyérsütőből, éreztem, hogy nem olyan a tészta, amilyennek lennie kell. Hagytam pihenni. Nem nagyon akart kelni, de gondoltam, sebaj, megformázom és majd utána. Megcsináltam a mákos kifliket, megformáztam a puffancsot. Félóra múlva még mindig semmi. Akkor jöttem rá, hogy elfelejtettem belerakni az élesztőt!

Egy nagyon pici tejben megfuttattam az élesztőt, és visszaraktam a kenyérsütőbe dagasztani a megformázott puffancsokkal, meg 2 evőkanál liszttel. Most már megkelt. :) Hanem a mákos kiflikkel már nem tudtam mit csinálni. Gondolkoztam, hogy kidobjam-e, de aztán mégis megsütöttem. Nem is volt rossz, mind elfogyott.

 

Puffancs

 

60 dkg liszt

3 dl tej

3 ek. cukor

5 dkg vaj

1 kk. só

2,5 dkg élesztő

 

1 tojás (a kenéshez)

 Kenyérsütőben dagasztottam a tésztát, de ennek híján a langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan kidolgozzuk. Letakarva kelesztjük, amíg duplájára nő. Ha megkelt 8- 10 gombócot formázunk belőle. Én nyolc felé vágtam, 6 gombócot készítetem, a másik kettőt ismét kétfelé vágtam és négy mákos kifli készült belőle. A gombócokat erőteljesen lelapítottam. Kilisztezett tepsibe raktam. Kb. fél óra alatt szépen megkelnek. Felvert egész tojással megkentem őket, és 180 fokos sütőben légkeveréssel 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.

 

 

Címkék: kelt tészta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr352219227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása