Már régóta gondolkoztam azon, hogy megpróbálok itthon gyümölcsecetet csinálni. Nézegettem a recepteket, de nem találtam kedvemre valót. Aztán teljesen véletlenül ráakadtam egy nagyon egyszerű almaecet receptre.
Pont kapóra jött, mert almás sütit készítettem. Bögrés recept, az egyik kedvencem.
Almás kevert süti
őrölt fahéj, vaníliás cukor
4-5 tojás
1,5 bögre cukor
kb. ½ dl étolaj (elhagyható)
kb. 3 dl tej
3 bögre liszt (egy része helyettesíthető darált dióval)
1,5 cs. sütőpor
Az almát meghámoztam. A már meghámozott almadarabokat citromos vízbe raktam, hogy ne barnuljon meg, míg a többit hámozom. Vékony szeletekre vágtam és egy erősen kivajazott nagy tepsiben leraktam. Megszórtam őrölt fahéjjal és vaníliás cukorral.
A tészta hozzávalóit egyszerűen csak habosra kell keverni egy nagy tálban. Azonban könnyebb, lazább lesz a tészta, ha a következő módon készítjük el: a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a tejet és az étolajat, majd a lisztet és a sütőport. Mivel fél csomag sütőport nem szeretek elhasználni – mert a felbontott csomagot elfelejtem, és előbb-utóbb csak kidobom -, 1 cs. sütőport és egy késhegynyi szódabikarbónát használtam. A tésztának piskótatészta sűrűségűnek kell lennie. Ha szükséges, kevés tejet lehet még adni hozzá. Utána a tojások fehérjét kemény habbá vertem és lazán beleforgattam a masszába. A tésztát az almaszeletek tetejére öntöttem és 180 fokos sütőben 30 percig sütöttem. Félidőben letakartam a tetejét sütőpapírral, mert erősen barnult. Egy fogpiszkálót szoktam a tészta közepébe szúrni, ha már nem ragad, akkor kész a sütemény. Amikor kihűlt felszeleteltem és megfordítottam, hogy az almás rész kerüljön felülre.
Az almahéjból pedig almaecetet szeretnék csinálni. Itt találtam ezt a nagyon egyszerű receptet. Elkészítettem, majd meglátjuk, mi lesz belőle.
Almaecet
almahéj
cukor
víz
Egy 1,7 l.-es üvegbe raktam 4 ujjnyi almahéjat. Felöntöttem annyi vízzel, hogy még 4 ujjnyi legyen. Ez 7 dl. víz volt. A víz mennyiségének megfelelő tizedannyi cukrot, vagyis 7 dkg-ot rászórtam a tetejére, és letakartam gézzel. 10 napig meleg helyen kell tartani, majd leszűrni. Miután leülepedett, újra le kell szűrni, és hűtőben tárolva sokáig eláll.
Kommentek