Pár hete jártunk a Corában és megkóstoltunk egy fantasztikus csípős-fűszeres rozskenyeret. Fogalmam sincs hogyan készült, de megpróbáltam valami hasonlót alkotni. Mivel ez nem kipróbált recept volt, óvatosan csak kisebb adagot készítettem belőle. Nagyon jól sikerült, bár nem lett olyan intenzíven fűszeres, mint a Corás.
Fűszeres rozscipó
1 bögre (2,5 dl) teljes kiörlésű rozsliszt
2 bögre finomliszt +utólag 3 evőkanál
1 bögre joghurt és víz
1 evőkanál olaj
1,5 kk. só
1 ek. cukor
1 kk. fűszerkeverék (őrölt kömény, őrölt koriander és őrölt fehér bors)
1 kk. egész fűszerkömény
1 kk. fűszerpaprika
½ kk. őrölt chilipaprika
A hozzávalókból a kenyérsütőgépben tésztát dagasztottam. A folyadéknál a bögre aljára kanalaztam 4 evőkanálnyi joghurtot, aztán feltöltöttem langyos vízzel. Mivel nem formában akartam megsütni, egy kicsit keményebb tésztára volt szükségem, ezért adtam hozzá még 3 ek. lisztet. A dagasztás után kézzel még átgyúrtam lisztes kézzel, majd egy órán keresztül kelesztettem. Újra összegyúrtam, cipót formáztam belőle. A felületét liszteztem, majd éles késsel 3 bevágást ejtettem rajta. Háromnegyed óra alatt ismét a duplájára kelt. Vízzel lespriccelte, abban a reményben, hogy így ropogósabb lesz a héja, majd 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütöttem 25 percen át.
Kommentek