Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Petrezselyemleves

2010.08.23. 08:52

szerző: szekercelazac

Ezt a finom és egyszerű levest az anyósomtól tanultam. Gondolkoztam, hogy mi legyen a neve. Az anyósom azt mondta annak idején, szereti zöldségkrémlevesnek nevezni, bár nincs benne zöldség, csak petrezselyemzöld és nem is igazi krémleves. A férjem egyszerűen csak kenyérlevesnek nevezi, a pirított kenyérkocka miatt. Régebben mindig leveskockával készítettem, de az utóbbi időben igyekszem, hogy minden olyan élelmiszert elkerüljek, amiben ízfokozó és adalékanyagok vannak – több-kevesebb sikerrel.

 

Petrezselyemleves

 

3 ek. olaj

2 ek. liszt

nagy csokor petrezselyem (zellerzöldből is nagyon finom)

1,5 l. víz és 2 erőleveskocka vagy 1,5 l. húsleves

kb. 1 dl tejföl

 

pirított kenyér kocka (virslikarika)

 

 

Egy nagy csokor petrezselymet finomra metéltem. A lisztből és az olajból világos zsemleszínű rántást készítettem. A petrezselymet hozzáadtam a rántáshoz és azonnal felöntöttem 1,5 l hideg húslevessel. (A forró rántáshoz hideg folyadékot adok állandó kevergetés közben, a forró folyadékhoz pedig hideg rántást: így biztos nem csomósodik össze a rántás.) öt perc forralás után hozzáadtam a pár kanál forró levessel elkevert tejfölt. Ha szükséges, ilyenkor sózom. A leveskockánál általában nem kell, mert elég sós.

Közben elkészítem a pirított kenyérkockát. Mivel serpenyőben nem szeretem kevergetni, ezért a sütőben egy jénai tálban pirítom meg , esetleg a kenyérpirítóban az egész szelet kenyeret és utána kockázom. Ez utóbbi kevésbé jó, viszont sokkal egyszerűbb. A kisfiam virslikarikákkal szereti ezt a levest, így nálunk pirított virslikarikák is készültek hozzá.

 

Címkék: leves

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr572240412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása