És eljött az ideje, hogy kipróbáljam az öregtésztával sütést. A sajtos bagettek tésztájának az egynegyedét a kikapcsolt kenyérsütőgépben hagytam egész éjszakára. Közben túlkelt, majd összeesett a tészta. Reggel egy kicsit átgyúrtam, majd beraktam a hűtőbe. Amikor elővettem a kenyérsütéshez, észrevettem a hűtőben egy kis maradék krumplipürét, úgyhogy ezt is felhasználtam a kenyérhez.
Miközben készítettem a kenyeret, azon gondolkoztam, hogy gyerekkoromban valami iszonyatosan nehéz, megterhelő munkának hittem a kenyérsütést. Lehet, hogy azért, mert olvastam, hogy régen az asszonyoknak megvolt a heti kenyérsütő napjuk és azt hittem, hogy ez egy egész napos elfoglaltság. Jó, persze akkor nem voltak ilyen gépek, mint most, amik jelentősen megkönnyítik a konyhai munkát. De emlékszem, hogy anyukám sütött azért néha kenyeret. Vagyis inkább kiflit vagy zsemlét, ha vasárnap vagy ünnepnap elfogyott otthon a kenyér. Akkor ugyanis nem volt Tesco, meg éjjel-nappali. Szombaton délig voltak nyitva a boltok, vasárnap semmi. Pontosabban voltak kijelölt vendéglátóhelyek (legalábbis Budapesten, máshol nem tudom hogy működött), ahol vasárnap délelőtt is lehetett venni kenyeret, tejet. Itt általában jó hosszú sorok álltak. De amúgy a maszek péknél órákat kellett sorbaállni a friss ropogós kenyérért. Szóval, Anyu inkább sütött otthon ilyenkor. Én meg most már szinte mindig itthon sütöm. Ha néha boltban akarok kenyeret venni, valaki mindig megkérdezi:
- Nem lehetne inkább, hogy te süssél?
Burgonyás kenyér öregtésztával.
2 bögre (2,5 dl) rétesliszt
1 bögre finomliszt
0,5 bögre krumplipüré
0,5 bögre langyos víz+6 ek. tej
20 dkg öregtészta
1,5 kk.só
1 ek. cukor
2 dkg vaj
1 dkg élesztő
A kenyérsütő üstjébe raktam a kétféle lisztet, az öregtésztát. A fél bögrényi krumplipürét feleresztettem a fél bögre langyos vízzel, és így adtam hozzá. Beleraktam a sót, a cukrot az élesztőt és a vajat is, és elindítottam a gépet „tészta” programon. Mivel a hozzávalók nem álltak össze egy szép kis gombóccá, láttam, hogy még folyadékra van szükség. Hat evőkanál tej kellett ahhoz, hogy rugalmas gombóccá dagassza a gép a tésztát. A dagasztás végén formáztam és a kenyérsütőformába raktam a tésztát. Érdekes, a kenyérsütőformában sült kenyerekhez nem kell kétszer keleszteni a tésztát, anélkül is laza, jó szerkezetű lesz a tészta. Egy kicsit több idő kellett a kelesztéshez mint máskor, 75 perc elteltével tudtam sütőbe rakni. Előmelegített sütőben, 180 fokon 35 percig sütöttem légkeveréssel. Nem bántam meg, hogy kipróbáltam az öregtésztás sütést. Nagyon könnyű, laza kenyér lett a végeredmény.
Kommentek