Amint kisült a rozscipó, rögtön rájöttem, hogy csípős-fűszeres kenyeret a kisfiam nem fog enni, tehát muszáj újabb kenyeret sütni. Mivel Limaránál nemrég láttam gyönyörű mini sajtos bagetteket, hasonlót készítettem én is, de maradtam a jól bevált bögrés receptnél. Közben eszembe jutott, hogy mivel most kevesebb tésztából is elég lesz a bagett, egy részét félrerakom öregtésztának. Már régóta szerettem volna kipróbálni az öregtésztás sütést.
Sajtos bagett
1 bögre (2,5 dl) rétesliszt
2 bögre finomliszt
½ bögre víz
½ bögre tej + 3 ek
4 dkg vaj
1,5 kk. só
1 ek. cukor
2 dkg élesztő
2 kockasajt
1 ek. tejföl
A hozzávalókból a kenyérsütőgépben tésztát dagasztottam. A +3 ek. tejet azért adtam hozzá, hogy a szokásosnál lágyabb, de ne ragadós tésztát kapjak. Amikor a dagasztás befejeződött a tészta negyedét a kikapcsolt kenyérsütőben hagytam öregtésztának, a többit kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Amikor megkelt nyolcfelé vágtam, gombócot formáltam belőlük. 10 perc pihenés után a Limarától ellesett módon formáztam. A gombócokat hosszúkásra nyújtottam, félbehajtottam, majd feltekertem. 4 bagettet üresen hagytam, négyet félbehajtás előtt megkentem 2 kockasajt és 1 evőkanál tejföl keverékével. A sajtos krém jól passzolt ehhez a finom péksüteményhez, de legközelebb kicsit többet kell bele tenni. A megformázott bagetteket lisztezett tepsibe raktam, és ¾ óra alatt duplájára kelesztettem. Megszórtam reszelt sajttal, vízzel lepermeteztem és 180 fokon, légkeveréssel szép pirosra sütöttem 20 perc alatt.
Kommentek