Régebben mindig boltban vettem kész majonézt, nem is gondoltam rá, hogy itthon készítsek. Aztán egyszer sikerült egy olyan rosszízűt vennem, hogy nem lehetett megenni. Kidobni sajnáltam. Megenni nem akartam. És éppen ekkor olvastam egy receptet a majonéz készítéséről. Onnantól kezdve csakis itthon készült majonézt eszünk, sokkal finomabb és nincs tele ízfokozóval.
Ami pedig a salátába kerül, az nálunk mindig ugyanez. Úgy alakult ki, hogy ezeket a dolgokat mindenki szereti a családban, de természetesen ez szabadon variálható.
Majonézes saláta
1 tojássárgája
1 kk. mustár
kb. 1,5 dl olaj
1 nagy pohár tejföl
só, bors, cukor
50 dkg krumpli
5 tojás
5 dkg reszelt sajt
1 doboz konzerv kukorica
1 kis alma
Majonéz készítése: A tojássárgáját és a mustárt magas fokozaton habverővel folyamatosan kevertem, miközben az olajat előbb cseppekben, majd vékony sugárban fokozatosan hozzáadtam. Addig kell folytatni az olaj hozzáadását, amíg a folyékony sárga massza világosabb árnyalatú nem lesz és krém állagúvá válik. Ez kb. 1,5 dl olaj, de néha elég 1 dl is.
Tartármártás készítése: A kész majonézhez hozzáadtam a tejfölt, kevés cukrot, sót és borsot. Jól összekevertem.
A saláta készítése: A krumplit héjában megfőzetem, mikor kihűlt vékony karikákra vágtam. A tojást szintén megfőztem és felkarikáztam. Az almát meghámoztam és a húsát egészen kicsire felaprítottam. A kukoricát lecsöpögtettem. A tartármártásban elkevertem a reszelt sajtot, majd hozzákevertem a többi hozzávalót. Egy órára hűtőszekrénybe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
Kommentek