Még mindig eper. Bár általában előnyben részesítem a kevésbé édes, gyümölcsdarabos dzsemeket, néhány üveg hagyományos lekvárt is el szoktam rakni. Most egy olyan receptet választottam amit eperrel még nem próbáltam ki.
Eperlekvár
2 kg megmosott megtisztított eper
1kg cukor
1 kiskanál citromsav
nátrium benzoát
Az epret és a cukrot összekevertem egy fazékban. Egy egyszerű, zománcozott fazékban szoktam lekvárt főzni, kis lángon még kevergetés nélkül sem ég le benne. Amikor a cukor felolvadt, közepes lángon felforraltam, mindvégig kevergetve. Majd levettem a lángot a legkisebbre és otthagytam a tűzhelyen forrni. 5-10 percenként megkevergettem. Két óra múlva a lekvár alaposan besűrűsödött, a massza homogén lett. Ekkor hozzáadtam a citromsavat, jól elkevertem benne és kiforrázott üvegekbe szedtem. Kevés nátrium benzoátot szórtam a tetejére, majd hagytam kihűlni így, nyitva. A kihűlt lekvár tetején keletkezett kéregre ujjnyi vastagon kristálycukrot szórtam és tiszta csomagolópapírral fedtem le.
Ezt a módszert egy nagyon kedves ismerősömtől tanultam, meggylekvárt már többször főztem így, fantasztikusan jó lett. Mivel a lekvár nincs lezárva, folyamatosan sűrűsödik, megy össze, egy év múlva már késsel lehet vágni. Süteménybe sütni kiváló, mert nem fog szétfolyni a sütőben.
Kommentek