Évekkel ezelőtt kaptam pár kiürült 5 literes mustáros és ketchupos vödröt, abban szoktam vödrös savanyúságot eltenni. Nagyon egyszerű recept, de annál finomabb. Nálunk jórészt kis uborkák kerülnek bele, mert az a kedvenc. Azért néhány paprikát és 1-2 zöldparadicsomot is szoktam beledobálni. A recept eredetére sajnos nem emlékszem, évekkel ezelőtt gyűjtöttem a neten, talán egy kicsit alakítottam is a fűszereken saját ízlésünk szerint.
Vödrös savanyúság
Felöntőlé 5 literes vödörhöz vagy üveghez:
2 l. víz
3dl 20%-os ecet
40 dkg cukor
6 dkg nem jódozott só
1 dkg borkénpor
2 evőkanál mustármag
1-2 babérlevél
pár szem egész bors
pár szem koriander
kis darab torma (el is maradhat)
kis csokor kapor
Zöldségek, amiket a lébe dobálhatunk:
uborka
paprika
káposztával töltött paprika
egész káposztalevelek
zöldparadicsom
karfiol
gyöngyhagyma
kis patisszon
bébirépa stb.
A recept annyira egyszerű, hogy szinte nincs is mit leírni. A felöntőlevet elkészítem, a zöldségeket folyamatosan lehet beledobálni.
Na jó, egy kicsit bővebben is írok róla. A vödröket jó alaposan kisikáltam, fertőtlenítettem. Eleinte a vizet felforraltam, az utóbbi években már nem, sok receptben olvastam, hogy nem szokták. Tehát beleöntöttem két liter vizet a vödörbe, elkevertem benne a cukrot, az ecetet és a sót. Beleszórtam a kimért fűszereket. A borkénport egy kevés vízben feloldottam, mert össze tud csomósodni. Persze a kis csomók hamar szétesnek, úgyhogy ennek nincs sok jelentősége. A 40 dkg cukor soknak tűnhet így első hallásra, pedig a végeredmény csak enyhén édeskés, csemegeuborka lesz így. Aki a savanykásabbat szereti, annak érdemes csökkenteni a cukor mennyiségét, akár a felére is. Folyamatosan lehet a zöldségeket a vödörbe dobálni, ahogy érik a kertben, vagy a főzésből kimaradt darabokat. Itt is érvényes, ami általában a befőzésnél mindig: csak hibátlan, friss zöldségeket lehet savanyítani, fonnyadt, barnuló darabok nem alkalmasak rá. Fokozottan figyeljünk a kezünk és az eszközök tisztaságára is, amikor be- és kirakjuk a zöldségeket. Kb. két hét múlva már érdemes megkóstolni. Ha szedünk ki belőle, újra fel lehet tölteni a vödröt.
Kommentek