Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Tejbegríz

2013.07.22. 12:30

szerző: szekercelazac

Gyakran főzök tejbegrízt. A kisfiam kedvence óvodás korától kezdve. Akár minden nap is megenné, de persze ennyire nem gyakori vendég nálunk. Mindig kakaós porcukorral szórjuk meg, mert az oviban is úgy szokták. :)

Amikor főzöm, soha nem szoktam kimérni a hozzávalókat. Öntök egy kis tejet, szórok hozzá cukrot, búzadarát, látom, hogy mikor elég. Most megmértem miből mennyit raktam a lábosba.

tejbegríz.jpg

Tejbegríz

5 dl tej

5 dkg cukor

7 dkg búzadara

(csipet só)

Kakaós porcukor

3 púpos evőkanál porcukor

1/2 evőkanál kakaópor

A sót zárójelbe raktam, mert nem szoktam édes ételekhez sót rakni, így a tejbegrízbe sem, de tudom, hogy nagyon sokan íztelennek érzik só nélkül az édességeket is.

A tejet kis lángon felraktam főni. Hozzákevertem a cukrot és óvatosan szitálva a búzadarát is. Továbbra is alacsony hőmérsékleten tartva folyamatosan kevergettem. Elég unalmas dolog, de nem lehet siettetni a folyamatot. A búzadarának meg kell szívnia magát a tejjel, ehhez pedig idő kell. 3-4 perc után közepesre vettem a lángot és továbbra is folyamatosan kevergetve besűrítettem.

Ha nagyon sűrűre sikerült, tejjel lehet hígítani. Sűríteni már nem ennyire egyszerű, ezért érdemes inkább kevesebb tejjel, ha bizonytalanok vagyunk.

A kakaós cukor arányait azért írtam le, mert a férjem egy alkalommal azt hitte, hogy 1:1 arányban kell keverni, így keserű lett palacsinta tölteléke. Ezt a szép kis virágmintát a képen pedig egy Ikeás sablonnal csináltam. Amikor legutóbb az Ikeában jártam, megtetszettek ezek a sablonok, bár már amikor megvettem, akkor is tudtam, hogy a szekrényben fog porosodni. De lám, most milyen jól jött.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr875418399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mysteria 2013.08.05. 16:18:49

Épp akartam kérdezni, amikor megláttam a képet, hogy az IKEA-s sablonnal csináltad-e, de akkor ezek szerint igen. :) Én sem (nem) használtam még semmire, pedig mindig tervezem. :D
süti beállítások módosítása