Gyakran főzök tejbegrízt. A kisfiam kedvence óvodás korától kezdve. Akár minden nap is megenné, de persze ennyire nem gyakori vendég nálunk. Mindig kakaós porcukorral szórjuk meg, mert az oviban is úgy szokták. :)
Amikor főzöm, soha nem szoktam kimérni a hozzávalókat. Öntök egy kis tejet, szórok hozzá cukrot, búzadarát, látom, hogy mikor elég. Most megmértem miből mennyit raktam a lábosba.
Tejbegríz
5 dl tej
5 dkg cukor
7 dkg búzadara
(csipet só)
Kakaós porcukor
3 púpos evőkanál porcukor
1/2 evőkanál kakaópor
A sót zárójelbe raktam, mert nem szoktam édes ételekhez sót rakni, így a tejbegrízbe sem, de tudom, hogy nagyon sokan íztelennek érzik só nélkül az édességeket is.
A tejet kis lángon felraktam főni. Hozzákevertem a cukrot és óvatosan szitálva a búzadarát is. Továbbra is alacsony hőmérsékleten tartva folyamatosan kevergettem. Elég unalmas dolog, de nem lehet siettetni a folyamatot. A búzadarának meg kell szívnia magát a tejjel, ehhez pedig idő kell. 3-4 perc után közepesre vettem a lángot és továbbra is folyamatosan kevergetve besűrítettem.
Ha nagyon sűrűre sikerült, tejjel lehet hígítani. Sűríteni már nem ennyire egyszerű, ezért érdemes inkább kevesebb tejjel, ha bizonytalanok vagyunk.
A kakaós cukor arányait azért írtam le, mert a férjem egy alkalommal azt hitte, hogy 1:1 arányban kell keverni, így keserű lett palacsinta tölteléke. Ezt a szép kis virágmintát a képen pedig egy Ikeás sablonnal csináltam. Amikor legutóbb az Ikeában jártam, megtetszettek ezek a sablonok, bár már amikor megvettem, akkor is tudtam, hogy a szekrényben fog porosodni. De lám, most milyen jól jött.
Kommentek