Amikor olcsón kapok sertésmájat, szoktam venni pár kilót. Mivel a májból a nagyobb ereket el kell távolítani és ezt a műveletet nagyon nem szeretem, ezeket a részeket egyszerűen kivágom és megfőzöm a kutyának. A maradékot szeletekre vágom és lefagyasztom. Már egy ideje hevert a mélyhűtőben egy csomag máj. Gondoltam, kéne kezdeni vele valamit, de rántott májhoz nem volt kedvem, a resztelt májat meg nem annyira szeretem. Így lett Lyoni máj.
Lyoni sertésmáj
40 dkg sertésmáj szeletelve
tej, fokhagyma
só, bors
liszt, fűszerpaprika
1 nagy fej hagyma
olaj
A fokhagymás tejbe beáztattam a májszeleteket egy félórára, majd papírtörlővel szárazra töröltem. Sóztam, borsoztam. Nyugodtan lehet sózni, nem fog megkeményedni a máj. Egy tányérban összekevertem a lisztet 1púpos kiskanál pirospaprikával, majd beleforgattam a májszeleteket. A hagymát vékony karikákra vágtam, és a maradék paprikás lisztben megforgattam. Két serpenyőben olajat melegítettem. A májat 2 evőkanálnyi olajon hirtelen megsütöttem. Pár perc alatt pirosra sült az egyik oldala, utána megfordítottam és megsütöttem a másik oldalát is. Közben a másik serpenyőben bő olajban pirosra sütöttem a hagymakarikákat is. A hagymát is forgatni kell és vigyázni, nehogy megégjen.
Rizzsel tálaltam, bár a sült krumpli jobban illik hozzá.
Kommentek