Nehéz lesz leírnom a recepteket, mert nagyon ritkán mérem ki a hozzávalókat. Sokáig nem is volt konyhamérlegem, muszáj volt hozzászoknom, hogy találomra, kanállal vagy bögrével mérjem a hozzávalókat. A következő recept is bögrés.
Sós kisperec
1 bögre (2,5 dl) tej
3 bögre finomliszt
1,5 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
1 csapott evőkanál cukor
kb. 0,5 dl étolaj
1evőkanál só
3 evőkanál liszt
víz
A tésztát a kenyérsütőgépben dagasztottam, de persze lehet kézzel is. A langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, utána többi hozzávalóval összegyúrom. jó alaposan kidolgozom, majd letakarva pihentetem 20-30 percet.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam, és kb. kétujjnyi széles csíkokat vágtam belőle. Ezután a két tenyerem között sodorgattam, amíg a kisujjamnál keskenyebb lett. Olyan 10-15 centi közötti darabokat vágtam belőle, ezekből formáztam meg a perecet.
Lisztezett tepsire raktam, egész tojással lekentem. 220 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
Közben összekevertem az 1 evőkanál sót és 3 evőkanál lisztet annyi vízzel, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjak. Az aprítógépben szoktam csinálni, akárcsak a habarást; pár pillanat alatt simára keveri. Mikor a perec már majdnem megsült, egy kanállal a tetejére csurgattam.
Utána 1-2 percre visszaraktam a sütőbe, csak addig, amíg a sós massza megdermed. Ilyenkor már figyelni kell, mert a tészta könnyen kiszáradhat, ha túlsütjük.
Nálunk nagy sikert aratott, hamar elfogyott. Nemsokára sütnöm kellett egy újabb adagot is.
Kommentek