Tegnapelőtt recepteket nézegettem, amikor egy kép láttán a kisfiam felkiáltott:
– Anya, nézd, kürtőskalács!
– Szeretnél enni? Holnap sütök. – ígértem meg nagyvonalúan, aztán tökéletesen ki is ment a fejemből.
Tegnap délután ismét recepteket nézegettem és egy kinyújtott kelt tészta képénél a fiam megkérdezte:
– Most már nézed a kürtőskalácsot?
Hű, a kürtőskalács! És már fél öt! Gyorsan beleszórtam a kenyérsütőbe egy alap kalács hozzávalóit, remélve, hogy a kürtőskalács tésztája sem különbözhet sokban. Utólag megnézve pár receptet, valóban nem. Amíg a gép dolgozott, az után kutattam, hogyan lehet a sütőben kürtőskalácsot sütni. Mivel nekem grillezős-forgónyársas sütőm van, ez a lehetőség adott volt. Láttam, hogy sörösdobozon sütik a legtöbben. Csakhogy nekünk nem volt sörösdobozunk. Van viszont kutyánk és így kutyaeledel-konzerv is. Tehát jó alaposan kimostam két kutyaeledeles dobozt, késsel akkora lyukat fúrtam az aljára, amin a sütő grillnyársa éppen átfért. A dobozok belsejét kitömtem összegyűrt újságpapírral, egyrészt azért, mert azt olvastam, hogy így a kalács belseje nem pirul meg, másrészt azért, hogy a nyárs a doboz közepén maradjon. A kitömött dobozokat felhúztam a nyársra és betekertem alufóliával. A kis csavaros rögzítők (amiknek az a funkciója, hogy a csirke ne forogjon el a nyárson) közül csak az egyik fért már rá a nyársra, de nem volt baj, így sem forogtak el a dobozok. Bepróbáltam a sütőbe, pont jó volt! Eddigre megkelt a tészta, kezdődhetett a sütés érdemi része.
Kürtőskalács
3 nagy bögre (3,5 dl) finomliszt
1 bögre tej (-2-3 evőkanálnyi)
1 tojás
3 ek. cukor
6 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
csipet só
olaj
kristálycukor
A kenyérsütőgépben bedagasztottam a tésztát, majd a lekapcsolt gépben duplájára kelesztettem 45 perc alatt. Ha szükséges, annyi lisztet kell még adni hozzá, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Én két-három evőkanálnyival kevesebb tejet raktam hozzá, így pont jó lett a tészta. A tésztát kinyújtottam kb. félujjnyi vastagra és hosszú csíkokra vágtam. Az alufóliába csomagolt dobozokat jó alaposan bekentem étolajjal és elkezdtem rá körbetekerni a tésztacsíkokat. Amikor az egyik tésztacsík elfogyott, a következővel jól összenyomkodtam, úgy tekertem tovább. A tészta két végét is rögzítettem, nehogy forgás közben letekeredjen.
Utána a munkapulton kicsit meghengergettem az egészet, hogy a tészta mindenhol egyenletes vastag legyen. Bekentem étolajjal mindenhol. Egy tálcára kristálycukrot öntöttem és ebben is megforgattam. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem grill-légkeveréses sütésen. A nyárson szépen forgott a kalács, 15 perc alatt gyönyörűen megpirult.
Ebből a tészta mennyiségből pont két ilyen nagy kalácsot tudtam sütni. Bármennyire is odafigyeltem rá, az első kalács nagy része pont a sütés vége előtt leesett az alá készített tepsire. Nem baj, így is nagyon finom volt. A második kalács viszont tökéletesen sikerült. Akkora sikernek bizonyult a kürtőskalács, hogy mára is ezt kértek családtagjaim.
Kommentek