Alaposan körülnéztem, mivel lehetne kiváltani a cukrot. Egészségtelen és hizlal. A stevia (sztívia) édesítőszerre esett a választásom. Természetes édesítő, elfogadható ár, elfogadható íz, legalábbis számomra. Igazság szerint minden édesítőszernek van valami sajátságos, a cukorétól eltérő íze. Még xilitnek is érzem, ami gondolom, nem meglepő, hiszen nem cukor, nem is lehet ugyanolyan az íze. :) Egyelőre fele cukor, fele stevia kerül az ételbe.
Egy hónapokkal ezelőtti kandírozott narancshéj készítés után megmaradt a cukorszirup, amiben a narancshéjat készítettem. Akkor gondosan elraktam, most pedig a kezembe akadt. Különleges ízt kölcsönzött a meggynek.
Meggybefőtt narancshéj-sziruppal és steviával
kb. 4 kg magozott meggy
kb. 10 dkg cukorból készült narancshéj-szirup
1/2 teáskanál stevia por
nátrium benzoát
Már most az elején megakadtam a recept írása közben, ugyanis a meggyet nem szoktam megmérni befőtt készítésekor. A magozott meggyel a tisztára mosott 720 ml-es üvegeket kétharmadig töltöttem. 9 üvegbe került meggy, utólag saccolom kb. 4 kilónak. Az üvegeket feltöltöttem forrásban lévő vízzel. 1-2 perc után a meggy átforrósodott. A legnehezebb feladat most következett: az üvegekből vissza kellett tölteni a fazékba a vizet. Ha mellémegy valamennyi, azt a mennyiséget pótolni kell. Hozzáadtam a szirupot és a stevia port és újra felforraltam. Ha egyik sincs, akkor üvegenként 2-3 evőkanál cukrot adok hozzá, a meggy édességétől függően. Amikor újra forrt, ismét feltöltöttem az üvegeket színig a felforralt sziruppal. Ez most már maradt is. A tetejére kevés nátrium benzoátot szórtam, lezártam befőttesüveg-tetővel és jó alaposan bebugyoláltam az üvegeket, hogy minél később hűljön ki. 2 nap után vettem ki őket a szárazdunsztból.
Kommentek