Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Rizseshús

2013.07.05. 14:01

szerző: szekercelazac

Sokféle rizseshús receptet olvastam. Majdnem mindben külön főzik a rizst vagy a tűzhelyről a sütőbe rakják párolódni. Anyutól tanultam a rizseshús receptjét és ő köztudottan igyekezett mindent a legegyszerűbben és a leggyorsabban megfőzni. Nekem nagyon sokáig nem ment egyszerűen és gyorsan, ugyanis a rizst éveken keresztül mindig leégettem. Valahogy mindig elfelejtkeztem róla. Jó ideje nem történik már ilyen baleset velem, köszönhetően annak, hogy akkor kapcsolom le a tűzhelyt, amikor még van alatta egy kis víz.

rizseshús.jpg

Rizseshús

70 dkg sertéslapocka vagy sertéscomb

1 nagy fej hagyma

2 teáskanál piospaprika

kb. 3 - 4 evőkanál étolaj

paradicsom, paprika  vagy télen pár kanálnyi lecsó

só, bors

2 bögre rizs

A húsból pörköltöt főztem. Vagyis a húst egyforma kockákra vágtam. A hagymát aprítógépben felaprítottam, az olajon megpároltam. Hozzáadtam egy félbevágott paradicsomot és egy vastag csíkokra felvágott paprikát is. Ezzel is dinszteltem egy-két percig. Félrehúztam a tűzről, belekevertem a pirospaprikát, majd hozzáadtam a kockákra vágott húst és közepes lángon addig kevergettem, amíg a hús mindenhol kifehéredett és egy kicsit pirulni kezdett. Ekkor kis lángra raktam, felöntöttem másfél deciliter vízzel. Sóztam, borsoztam. Körülbelül fél órán keresztül főztem, közben többször megkevergettem. Ha szükséges, a vizet időnként lehet pótolni alatta. Amikor a hús már puha volt, a szaftja sűrű, beleöntöttem a két bögre rizst és kétszeres mennyiségű, vagyis 4 bögre vizet. Kicsit még sóztam a rizs miatt, majd kis lángon fedő alatt hagytam, amíg a vizet beszívja a rizs. Ez körülbelül 20 perc. Ezalatt egyszer sem keverem meg. Ha már csak nagyon kevés víz van rajta el lehet zárni, tiszta konyharuhával a lábos tetejét le szoktam fedni és hagyom még 5-10 percet így a gőzben. Ezalatt a rizs tovább puhul, a vizet pedig magába szívja. Így biztosabb, hogy nem ég le.

Címkék: rizs főétel sertéshús

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr865389639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása