Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Talán már írtam, hogy nem úsztuk meg a júniusi nagy jégesőt mi sem. Szerencsére semmi komoly baj nem történt nálunk, de ez tényleg csupán szerencse volt. A vihar levitte a házak tetejét, a város ezernyi apró horpadással teli autóval van tele. Emellett igazán semmiség, hogy letarolta a jég a kertünket, és bizony a sárgabarackfánk is alaposan megsínylette a diónyi-tyúktojásnyi jégdarabok csapásait. Vödörszám szedtük össze az éretlen barackot a fa alól, a a fán maradt barack is jégkárosult lett. Ami mégis megérett, abból viszont jobbnál jobb dolgokat készítettem. Úgyhogy most sárgabarackos receptek jönnek. Elsőnek ez a fantasztikus leves, amit még a férjem is nagyon megdicsért, pedig nem is szereti a gyümölcsleveseket.

sárgabarackkrémleves 2.jpg

Sárgabarackkrémleves

50 dkg érett sárgabarack

8 dkg barna nádcukor

1 dl habtejszín

1 dl natúr joghurt

A sárgabarackot megmostam, kimagoztam. Egy teflonedénybe beleszórtam a barnacukrot és kis lángon kavargatva világosra pirítottam, vagyis karamellizáltam. A barackokat belekevertem. A cukor ettől megkeményedett, de továbbra is kis lángon addig kevergettem, amíg felolvadt, a barack levet engedett, megpárolódott. Ekkor felöntöttem 3 dl vízzel és felforraltam. Turmixgépben pépesítettem, de lehet botmixerrel is. Visszatettem a tűzhelyre és hozzákevertem a tejszín és a joghurt keverékét, majd újra felforraltam. Ennyi. Különlegesen finom lett a karamellizált barnacukortól. Nem sűrítettem semmivel, se liszt, se keményítő, se pudingpor nem kellett bele, elég sűrű lett a turmixolt gyümölcstől is. Fahéjas habgaluskával tálaltam, ami tökéletes kiegészítője a gyümölcskrémleveseknek.

Fahéjas habgaluska mikróban

2 tojásfehérje

4 dkg kristálycukor (vaníliás cukor)

őrölt fahéj

A tojásfehérjét nagyon kemény habbá vertem a cukorral együtt Pici fahéjat kevertem hozzá. Egy tányérra 6 nagy habkupacot csináltam belőle két kanál segítségével. A mikróban 700W-on 50 másodpercig főztem. Mivel minden mikró máshogy működik, érdemes kitapasztalni, mennyi idő, milyen teljesítmény kell hozzá. Első próbálkozásra én is összesült kis gombóckákat készítettem habgaluska helyett. Akkor 900 W-on 70 másodperc után megéreztem a sülő tojáshab jellegzetes illatát. Már nem volt jó... Természetesen hagyományos módon, tejben is ki lehet főzni a habgaluskákat. A csendesen fővő, éppen csak gyöngyöző vaníliás tejbe szaggassunk habgaluskákat. Pár perc után meg lehet forgatni őket. Egyszerre csak kevés habot rakjunk a tejbe, mert a galuskák a duplájukra dagadnak mire elkészülnek.

Címkék: leves sárgabarack

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr695397612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása