Mint írtam, nálunk már javában itt a meggyszezon. A hűtőben meg napok óta hánykolódik egy csomag réteslap, kézenfekvő volt a meggyes rétes. Találtam ezt a meggyes réteskocka receptet, megtetszett. De persze jócskán alakítottam rajta saját ízlésem és a meglévő hozzávalók szerint. No meg még menet közben is.
Meggyes-diós réteskocka
1 cs. 8 lapos réteslap
1 kg kimagozott meggy
12 dkg kristálycukor
2 ek. keményítő
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
5 evőkanál darált dió
darált dió és darált keksz vegyesen a szóráshoz
A kimagozott meggyet összekevertem a kristálycukorral. Időnként megkevergettem, amíg a cukor el nem olvadt. Egy szitán keresztül a meggylét egy lábosba öntöttem, kicsit ki is nyomogattam a meggyszemekből. A meggyléhez hozzáadtam még két dl vizet, mert elég kevés lett, kb. másfél deciliter. Hozzáraktam a fahéjat és a gyömbért. Feloldottam benne a két púpos evőkanál keményítőt és folyamatos kevergetés közben felforraltam. Eközben sűrűsödött, de még elég híg maradt tölteléknek. Sebaj, gondoltam, miközben kihűl sűrűsödik még. A langyos krémhez hozzákevertem a meggyszemeket és megállapítottam, hogy még mindig nagyon híg. Ezért hozzákevertem 5 evőkanálnyi darált diót. A végeredmény valami fantasztikus lett. Így ahogy van, pohárkrémként is megállná a helyét. Terveztem még egy kis rumot hozzáadni, de ezt végül elfelejtettem. :)
A sütőt bekapcsoltam a legmagasabb fokozatra. Kiolajozott tepsibe fektettem egy réteslapot, majd még hármat rá, és ezeket is beolajoztam. A negyedik réteslapot nem olajoztam, hanem vastagon beszórtam darált dió és darált keksz keverékével. Azért vastagon mert még mindig elég hígnak tartottam a meggyes tölteléket. Rásimítottam az időközben kihűlt tölteléket és megállapítottam, hogy éppen csak elég lett. Az eredeti receptben szereplő 1 üveg meggybefőtt szerintem nagyon-nagyon kevés.Megint vastagon megszórtam a darált dió és keksz keverékével és a maradék négy réteslapot is ráraktam. Mindegyik réteget olajoztam, a legfelsőt is. Megpróbáltam előre felvágni kockákra, mint az ötletadó receptben írják, de nem sikerült, ezért a nagy részét utólag vágtam fel, miután megsült. Akkor már minden probléma nélkül sikerült.
A sütőt beállítottam 200 fokra és légkeveréssel sütöttem 12 percig. Akkor jó, amikor a teteje aranybarnára pirul. A kihűlt rétest 16 kockára vágtam.
Kommentek