Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Meggyes-diós réteskocka

2013.06.19. 13:39

szerző: szekercelazac

Mint írtam, nálunk már javában itt a meggyszezon. A hűtőben meg napok óta hánykolódik egy csomag réteslap, kézenfekvő volt a meggyes rétes. Találtam ezt a meggyes réteskocka receptet, megtetszett. De persze jócskán alakítottam rajta saját ízlésem és a meglévő hozzávalók szerint. No meg még menet közben is.

Kép655.jpg

Meggyes-diós réteskocka

1 cs. 8 lapos réteslap

1 kg kimagozott meggy

12 dkg kristálycukor

2 ek. keményítő

1 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

5 evőkanál darált dió

darált dió és darált keksz vegyesen a szóráshoz

A kimagozott meggyet összekevertem a kristálycukorral. Időnként megkevergettem, amíg a cukor el nem olvadt. Egy szitán keresztül a meggylét egy lábosba öntöttem, kicsit ki is nyomogattam a meggyszemekből. A meggyléhez hozzáadtam még két dl vizet, mert elég kevés lett, kb. másfél deciliter. Hozzáraktam a fahéjat és a gyömbért. Feloldottam benne a két púpos evőkanál keményítőt és folyamatos kevergetés közben felforraltam. Eközben sűrűsödött, de még elég híg maradt tölteléknek. Sebaj, gondoltam, miközben kihűl sűrűsödik még. A langyos krémhez hozzákevertem a meggyszemeket és megállapítottam, hogy még mindig nagyon híg. Ezért hozzákevertem 5 evőkanálnyi darált diót. A végeredmény valami fantasztikus lett. Így ahogy van, pohárkrémként is megállná a helyét. Terveztem még egy kis rumot hozzáadni, de ezt végül elfelejtettem. :)

A sütőt bekapcsoltam a legmagasabb fokozatra. Kiolajozott tepsibe fektettem egy réteslapot, majd még hármat rá, és ezeket is beolajoztam. A negyedik réteslapot nem olajoztam, hanem vastagon beszórtam darált dió és darált keksz keverékével. Azért vastagon mert még mindig elég hígnak tartottam a meggyes tölteléket. Rásimítottam az időközben kihűlt tölteléket és megállapítottam, hogy éppen csak elég lett. Az eredeti receptben szereplő 1 üveg meggybefőtt szerintem nagyon-nagyon kevés.Megint vastagon megszórtam a darált dió és keksz keverékével és a maradék négy réteslapot is ráraktam. Mindegyik réteget olajoztam, a legfelsőt is. Megpróbáltam előre felvágni kockákra, mint az ötletadó receptben írják, de nem sikerült, ezért a nagy részét utólag vágtam fel, miután megsült. Akkor már minden probléma nélkül sikerült.

A sütőt beállítottam 200 fokra és légkeveréssel sütöttem 12 percig. Akkor jó, amikor a teteje aranybarnára pirul. A kihűlt rétest 16 kockára vágtam.

Kép654.jpg

Címkék: meggy édesség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr105368785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása