Ígérem, ez az utolsó ringlólekvár recept. Vagyis ez dzsem, mert az állaga nem homogén, hanem gyümölcsdarabkák is vannak benne. A tegnapelőtti vihar leverte szinte az összes ringlót a fáról, úgyhogy muszáj volt újra lekvárt – dzsemet! - főznöm. Újabb variációt készítettem. Mivel az előző sütőben sült ringlólekvárnál bevált, hogy lehúztam a héját, most is így tettem. A gyümölcs-cukor arányon sem változtattam. Viszont fazékban főztem, úgy mint az első változatot. Most azonban nem turmixoltam le a gyümölcsöt, hanem egészben hagytam és kézzel kicsit átnyomogattam.
Rumos ringlódzsem
4 kg ringló
60 dkg cukor
½ dl rum
szalicil
A megmosott, kimagozott ringlóhéját lehúztam, kézzel összenyomogattam, átgyúrtam a gyümölcsöt. Hozzáadtam a cukrot és egy nagy fazékban felraktam a tűzre. Folyamatos kevergetés mellett addig főztem, amíg besűrűsödött. Hozzáöntöttem a rumot és jól összekevertem. Kiforrázott üvegekbe töltöttem. A tetejére késhegynyi szalicilt tettem és szárazdunsztba raktam.
Kommentek