Még nem csináltam epertortát. Torta nálunk legtöbbször csak valamilyen ünnepi eseményre készül: születésnap, névnap, esetleg karácsony. Az eprszezonban pedig mi nem ünneplünk senkit. Ezt a hiányosságot pótoltam tegnap és készítettem egy epertortát. A kisfiam ki is jelentette ma, hogy a kedvenc sütije az epertorta. :)
Epertorta
Hozzávalók:
6 tojásból készült piskóta 26 cm-es tortaformában sütve
A krémhez:
1 nagy doboz (500g) natúr joghurt
30 dkg megmosott, megtisztított eper
15 dkg cukor
1 tasak (25g) zselatin
1 dl tej
4 dl habtejszín
Díszítéshez:
30-40 dkg eper
csokoládéforgács
A krémhez az epret a cukorral és a joghurttal turmixgépben összeturmixoltam. A langyos tejbe belekevertem a zselatint, majd felforraltam. Amikor langyosra hűlt, az epres joghurttal összekevertem. Először a zselatinhoz tettem pár kanál joghurtot,folyamatosan kevergetve, utána öntöttem bele a joghurtba, mindvégig folyamatosan kevergetve. Az egész massza folyékony ilyenkor, tehát hűtőbe raktam dermedni.
A habtejszínt mélyhűtőbe tettem egy fél órára, hogy hideg legyen, úgy könnyebb felverni.
Ezalatt elkészítettem a piskótát.
Míg a piskóta hűlt, folytattam az eperkrémet.
A habtejszínből 1-2 evőkanál cukorral kemény habot vertem. A félig dermedt epres joghurtba (ha nem sikerül elcsípni ezt az állapotot és teljesen zselés állagú lesz, az sem baj, olyankor 1 perc alatt átkeverem elektromos habverővel) lazán beleforgattam a tejszínhabot.
A kihűlt piskótát kettévágtam, az alsó részt megkentem eperdzsemmel, ráhalmoztam a krém nagyobbik felét. Ha sok eprünk van, lehet ide is szórni belőle. A torta tetejét vastagon megkentem a krém kisebbik felével, majd eperszemekkel és csokiforgáccsal díszítettem.
Visszaraktam pár órára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. Érdemes csokiforgács helyett tortazselével bevonni a tetejét, de nekem nem volt itthon, a zselatin is elfogyott.
Kommentek