A császármorzsa az osztrákoknál kicsit másmilyen, mint a magyar változat. A búzadarából készült, serpenyőben kevergetős magyaros császármorzsát kevésbé szeretem, mint az osztrák lisztes, palacsintatésztára emlékeztető változatot. És persze elkészíteni is sokkal könnyebb a sütőben.
Császármorzsa
2 dl tej
2 dl cukrozatlan sűrített tej vagy habtejszín
20 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
6 tojás
7-8 dkg olvasztott vaj
10 dkg kristálycukor (+ a szóráshoz)
mazsola
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy kb.30*20 cm-es négyszögletes jénai tálba beleöntöttem az olvasztott vajat.
A tojások fehérjét kemény habbá vertem. A tejet, a sűrített tejet, a kétféle lisztet, a cukrot és a tojások sárgáját összekevertem. Palacsintatészta sűrűségűnek kell lennie. Bele lehet keverni a mazsolát is, én csak a legvégén szórtam rá a felére, mert a kisfiam nem szereti. A tojáshabot lazán beleforgattam a masszába. Az olvasztott vaj tetejére öntöttem és 170 fokon 20-25 percig sütöttem. Amikor már nem ragadt rá a beleszúrt fogpiszkálóra, akkor darabkákra vágtam, morzsáztam és még pár percig sütöttem. Málnaöntettel tálaltam.
Ha pedig nem morzsát szeretnék készíteni a tésztából, nagyon jó befejezés, hogy amikor már jól átsült, kiveszem a sütőből, megszórom kristálycukorral a tetejét és pár percre visszarakom a sütőbe. Most már magasabbra rakom, nem középre és grillezésre állítom a sütőt. Amint a cukor elkezd karamellizálódni, azonnal kiveszem, nehogy megégjen. Miután kihűlt, kockákra vágva tálalom.
Málnaöntet
1 kg málna
20 dkg cukor
A málnát a cukorral összekevertem, pár órát hagytam pihenni. Szitán áttörtem, hogy a magokat eltávolítsam. A cukros málnalét kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítettem. Kb. 20 perc alatt értem el a kívánt állagot.
Kommentek