Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Sós kisperec

2010.08.05. 06:54

szerző: szekercelazac


Nemrég szülinapot ünnepeltünk. Csináltam pogácsát sós süteménynek, de szerettem volna valami mást is, ami egyszerű, olcsó és mégis finom. Ahogy gondolkodtam, eszembe jutott a sós perec. Mi lenne, ha kicsiben készíteném el? Olcsó és finom, egyszerű is, bár elég babramunka.

Nehéz lesz leírnom a recepteket, mert nagyon ritkán mérem ki a hozzávalókat. Sokáig nem is volt konyhamérlegem, muszáj volt hozzászoknom, hogy találomra, kanállal vagy bögrével mérjem a hozzávalókat. A következő recept is bögrés.

 

 

 

 

 

 

 

Sós kisperec

 

1 bögre (2,5 dl) tej

3 bögre finomliszt

1,5 dkg élesztő

1 csapott evőkanál só

1 csapott evőkanál cukor

kb. 0,5 dl étolaj

 

1evőkanál só

3 evőkanál liszt

víz

 

A tésztát a kenyérsütőgépben dagasztottam, de persze lehet kézzel is. A langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, utána többi hozzávalóval összegyúrom. jó alaposan kidolgozom, majd letakarva pihentetem 20-30 percet.

A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam, és kb. kétujjnyi széles csíkokat vágtam belőle. Ezután a két tenyerem között sodorgattam, amíg a kisujjamnál keskenyebb lett. Olyan 10-15 centi közötti darabokat vágtam belőle, ezekből formáztam meg a perecet.

Lisztezett tepsire raktam, egész tojással lekentem. 220 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.

Közben összekevertem az 1 evőkanál sót és 3 evőkanál lisztet annyi vízzel, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjak. Az aprítógépben szoktam csinálni, akárcsak a habarást; pár pillanat alatt simára keveri. Mikor a perec már majdnem megsült, egy kanállal a tetejére csurgattam.

Utána 1-2 percre visszaraktam a sütőbe, csak addig, amíg a sós massza megdermed. Ilyenkor már figyelni kell, mert a tészta könnyen kiszáradhat, ha túlsütjük.

 

Nálunk nagy sikert aratott, hamar elfogyott. Nemsokára sütnöm kellett egy újabb adagot is.

 

Címkék: kelt tészta sós süti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr702200036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása