Pár napja uborkát gyalultam és sikerült az ujjamat is legyalulni. Úgyhogy olyan ebédet kellett kitalálnom, ami könnyen elkészíthető. Bolognai spagetti mellett döntöttem. Nagyon egyszerű és gyors, főleg ha a hagymát nem kell kézzel vágni.
Bolognai mártás
1/2 kg darált hús
1 l paradicsomlé (nagy doboz sűrített paradicsom+víz)
só , bors, bazsalikom, oreganó
olaj
A hagymát nagyjából feldaraboltam és egy kevés olajjal az aprítógépben pépesre kevertettem. Olyan állaga lesz ilyenkor, mint a boltban vásárolható vöröshagymakrémnek. Minden olyan ételbe, amiben szét kell főzni a hagymát, így szoktam belerakni.
Kevés olajon 1-2 percig pároltam, majd hozzáadtam a darált húst. Addig kavargattam kis lángon, amíg a hús mindenhol kifehéredett. Ekkor hozzáadtam a fűszereket, felöntöttem paradicsomlével és lefedtem.
Időnként megkevergettem, kb. fél óra alatt szépen elfőtte a levét és sűrű szósz lett belőle. Sűrített paradicsomnál előfordulhat, hogy a vizet is pótolni kell időnként, le ne égjen.
Gyakran csinálok belőle dupla adagot, mert jól lehet fagyasztani. Ez a mártás pizzafeltétként, melegszendvicsre is ugyanolyan jó, mint spagettihez.
Kommentek