Gyakran előfordul, hogy főzés-sütés közben egy dologból kettőt csinálok. Általában azért, mert valaki azt, amit főzök, éppen nem szereti. Így készül a székelykáposzta mellett rizseshús, a rakott kel mellé rakott zöldborsó. Máskor meg a lustaságom győzedelmeskedik, és kevesebb munkával próbálom megúszni két különböző dolog elkészítését. Így a kenyértésztából gyakran készül sós süti is. Például hajtovány. Szinte bármelyik kenyértészta alkalmas hozzá, és a töltelékek száma is végtelen. A tetejét általában tojással szoktam lekenni és sajttal megszórni, de most rozsos kenyértésztát készítettem, és úgy éreztem, ehhez nem illik a sajt, így tejjel kentem meg a tetejét és megszórtam sóval, fűszerpaprikával, köménymaggal. Mivel én kenyeret is és hajtoványt is készítettem a tésztából dupla adagot dagasztottam be.
Tejfölös-baconos hajtovány rozsos tésztából
1 bögre (2,5 dl) teljes kiőrlésű rozsliszt
1 bögre rétesliszt
1 bögre finomliszt
1 bögre langyos víz
2 dkg élesztő
1 ek. cukor
1,5 kk. só
olaj
tejföl
bacon
tej
nagy szemű só, fűszerpaprika, köménymag
A hozzávalókból tésztát dagasztottam a kenyérsütőgépben. Duplájára kelesztettem, majd egy kicsit átgyúrtam. Gombócot formáztam belőle és 20 percet még pihentettem. Vékonyra nyújtottam és megkentem tejföllel. Megszórtam kockázott baconnel és feltekertem, nem túl szorosra. Kicsit megigazgattam a tésztát, hogy inkább lapos legyen a rúd, ne kerek, mint pl. a bejgli. Megkentem langyos tejjel, Nagy szemű sót, fűszerpaprikát, köménymagot szórtam rá. Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 20 percig sütöttem. Nagyon finom lett, pillanatok alatt elfogyott.
Kommentek