A grissini olasz ételkülönlegesség, gyakorlatilag kenyérrudacskák, amit rágcsálnivalónak, borkorcsolyának és előételként is fogyasztanak. Rengeteg variáció létezik belőle, különböző fűszerekkel, vajjal stb. egyedivé tehetjük. A grissini lehet sima rudacska is, de készíthetjük csavart vagy lapított alakúra is.
Mostanában szokásommá vált, hogy kenyérsütéskor egy kis rész tésztából valamilyen sós rágcsálnivalót is készítek. Ezúttal grissinit. A kenyér sima fehér kenyér volt, jénaiban sütöttem.
Fehér kenyér és grissini
60 dkg liszt (fele rétes, fele sima liszt)
2,7 dl langyos víz
1 ek. cukor
2 kk. só
2 ek. olaj
2 dkg élesztő
Szokásos módon a kenyérsütőgépben készítettem a tésztát. A hozzávalókat ebben a sorrendben beleraktam az üstbe, és tészta programon dagasztottam. A kelesztést már nem bíztam a kenyérsütőre, lekapcsoltam és a tészta nagyobbik részéből cipót formáztam. Egy kerek jénai tálba tettem, nagyon erősen lisztezem a felületét, nehogy beleragadjon a tálba. A tetejét rátettem és kb. ¾ órát kelesztettem. Éles késsel három vágást ejtettem a cipó tetején, majd a jénai tetejét jó alaposan bespricceltem vízzel. Ezután 190 fokos sütőben sütöttem légkeveréssel 45 percig. Amikor rácsra raktam a cipót, ismét lespricceltem hideg vízzel. Gyönyörű cserepes lett.
A tészta kisebb részét fél óráig kelesztettem a lekapcsolt kenyérsütőgépben. Félujjnyi vastagra kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal. Az egyik felét sajttal, a másikat köménymaggal szórtam meg. Kézzel egy kicsit meglapogattam, hogy biztosan ragadjon a tésztához. Ezután ujjnyi széles csíkokat vágtam. Két oldalról felsodortam őket és így tettem egy kicsit kilisztezett tepsibe. 15 percig sütöttem 180 fokon.
Kommentek