Anyukám szívesen emlegette még felnőttkorunkban is, hogy volt olyan karácsony, amikor gyerekként a testvéreimmel együtt spenótot kértünk az ünnepi menü részeként. A gyerekeim is szeretik a spenótot, mégis ritkán főzök. Ma vásárlás közben eszembe jutott, hogy venni kéne. Mikor hazaértünk, megkérdeztem a fiamat, hogy mi legyen az ebéd. – Hát spenót! – vágta rá magától értődő természetességgel.
Spenótfőzelék
1 cs. mirelit parajkrém
6-7 dl. tej
1 zsemle
1 tojás
só, bors, fokhagyma, cukor
olaj, liszt
A fagyos parajkrémet 1 kk. cukor és ugyanennyi só társaságában lábosba raktam, ráöntöttem a tej nagyobbik felét. Kislángon felolvasztottam. Ezalatt a maradék tejjel összeturmixoltam a felkockázott zsemlét és a tojást. 2-3 evőkanál olajbólés 2 evőkanál lisztből világos zsemleszínű rántást készítettem, a végén egy kis gerezd passzírozott fokhagymát adtam hozzá. Amikor a lábosban felforrt a tejes parajkrém, hozzáöntöttem az összeturmixolt tojásos-zsemlés tejet. Most már csak kis lángon, kevergetéssel forraltam fel, nehogy a tojás kicsapódjon. Pár perc forralás után berántottam. A kész főzeléket egy kicsit borsoztam, és ha szükséges, ilyenkor sózom még.
Kommentek