Nem szoktam töltött káposztát főzni, mert közvetlen családtagjaim nem szeretik, magamnak meg nem szoktam nekiállni főzni - ilyenkor karácsonykor van éppen elég más dolgom is. Most mégis nekiláttam és nagyon örülök neki, hogy vállaltam a fáradságot, mert jól sikerült. Annak ellenére, hogy nem vettem hozzá füstölt húst, csak a hűtőben talált füstölt dolgokat használtam el.
Pataki tálban készítettem el.
Töltött káposzta
1/2 kg savanyú káposzta (legközelebb 1 kg lesz)
10 savanyított káposztalevél
1 kg darált hús
10 dkg kockázott bacon (Karát márkájút használtam, a Pennyben lehet kapni)
25 dkg rizs
3 evőkanál hagymakrém
só, bors, pirospaprika, kevés fokhagyma
kb. 20 dkg füstölt kolbász
kb. 15 dkg húsos füstölt szaonna
csíkozott bacon szalonna
A pataki tálat beáztattam egy félórára.
Közben a darált húst jó alaposan összekevertem, összegyúrtam a rizzsel, a kockázott bacon szalonnával, a hagymakrémmel, kb. 2 evőkanálnyi pirospaprikával, és a többi fűszerrel.
A félóra elteltével a pataki tál aljára terítettem a savanyú káposzta felét. A káposztaleveleket kettévágtam, mert jó nagyok voltak, így töltöttem beléjük a tölteléket. A kimaradt töltelékhez a szálas káposztát kiterítettem és abba csavartam bele, ahelyett, hogy gombócokat készítettem volna belőlük.
A töltelékeket szorosan egymás mellé fektettem a tálba. Két rétegben fértek el. Ennek a tetejére raktam a kolbász- és szalonnadarabokat, majd a maradék savanyú káposztát. Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd az egészet beborítottam bacon szalonna csíkokkal.
Hideg sütőbe tette és 180 fokon kb. 3 óra alatt készen lett. A vizet egyszer pótoltam egy kicsit.
Kommentek