Lencsekrémleves
25dkg lencse (legjobb előző nap beáztatva, de a lencsét áztatás nélkül is lehet főzni)
kb. 3-5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
só, bors, mustár, babérlevél
1-2 dl tejszín
A füstölt szalonnából egy vékony szeletet vágtam, kis lángon kiolvasztottam a zsírját. A hagymát pépesre aprítottam az aprítógépben és egy kicsit megdinszteltem a szalonna zsírján. Belekevertem a lencsét is, majd felöntöttem kb. 2 liter vízzel. Sóztam, borsoztam, hozzáraktam két kis babérlevelet. Miután felforrt kis lángra vettem és addig főztem, amíg a lencse meg nem puhult teljesen. Ezután a babérlevelet és az egyben hagyott szalonnadarabot kiszedtem a levesből, majd a lencsét a főzővíz nagy részével jó alaposan összeturmixoltam. Hagyományos turmixgépet használtam, de lehet botmixerrel is. Visszaöntöttem a fazékba. Ha túl sűrű, ilyenkor szoktam a maradék főzővízzel hígítani. Raktam hozzá egy teáskanálnyi mustárt és egy kevés, kb. 1 dl tejszínt. Lehet hozzá több tejszínt is tenni, mi nem szeretjük a nagyon tejszínes leveseket, de ez ízlés dolga. Sőt, akár a tejszín teljesen el is maradhat, úgy is nagyon finom levesünk lesz. Ezután óvatosan kevergetve felforraltam és pár perc után kézen is volt a leves. Pirított kenyérkockákkal és virslikarikákkal tálaltam.
Kommentek