Sokféle rizseshús receptet olvastam. Majdnem mindben külön főzik a rizst vagy a tűzhelyről a sütőbe rakják párolódni. Anyutól tanultam a rizseshús receptjét és ő köztudottan igyekezett mindent a legegyszerűbben és a leggyorsabban megfőzni. Nekem nagyon sokáig nem ment egyszerűen és gyorsan, ugyanis a rizst éveken keresztül mindig leégettem. Valahogy mindig elfelejtkeztem róla. Jó ideje nem történik már ilyen baleset velem, köszönhetően annak, hogy akkor kapcsolom le a tűzhelyt, amikor még van alatta egy kis víz.
Rizseshús
70 dkg sertéslapocka vagy sertéscomb
1 nagy fej hagyma
2 teáskanál piospaprika
kb. 3 - 4 evőkanál étolaj
paradicsom, paprika vagy télen pár kanálnyi lecsó
só, bors
2 bögre rizs
A húsból pörköltöt főztem. Vagyis a húst egyforma kockákra vágtam. A hagymát aprítógépben felaprítottam, az olajon megpároltam. Hozzáadtam egy félbevágott paradicsomot és egy vastag csíkokra felvágott paprikát is. Ezzel is dinszteltem egy-két percig. Félrehúztam a tűzről, belekevertem a pirospaprikát, majd hozzáadtam a kockákra vágott húst és közepes lángon addig kevergettem, amíg a hús mindenhol kifehéredett és egy kicsit pirulni kezdett. Ekkor kis lángra raktam, felöntöttem másfél deciliter vízzel. Sóztam, borsoztam. Körülbelül fél órán keresztül főztem, közben többször megkevergettem. Ha szükséges, a vizet időnként lehet pótolni alatta. Amikor a hús már puha volt, a szaftja sűrű, beleöntöttem a két bögre rizst és kétszeres mennyiségű, vagyis 4 bögre vizet. Kicsit még sóztam a rizs miatt, majd kis lángon fedő alatt hagytam, amíg a vizet beszívja a rizs. Ez körülbelül 20 perc. Ezalatt egyszer sem keverem meg. Ha már csak nagyon kevés víz van rajta el lehet zárni, tiszta konyharuhával a lábos tetejét le szoktam fedni és hagyom még 5-10 percet így a gőzben. Ezalatt a rizs tovább puhul, a vizet pedig magába szívja. Így biztosabb, hogy nem ég le.
Kommentek