Leérett a meggy és az utolsó adag friss gyümölcsből készítettem még egy pitét, mert befőttből is jó, de a friss gyümölcsből készült sokkal finomabb. Szakítottam a jól bevált élesztős tésztás pitereceptemmel és újat próbáltam ki. A férjem maradéktalanul elégedett volt ezzel is. Másnapra tényleg finom lett, szerintem is.
Meggyes pite
A tésztához:
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg puha margarin
2 tojás
5 dkg porcukor
kb. 1 dl tej
A töltelékhez:
1 kg kimagozott meggy
1 cs. főzős vaníliás pudingpor
12 dkg kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
kevés rum
darált keksz
Az lisztet elkevertem a sütőporral. A többi hozzávalóval összegyúrtam. Annyi tejet adtam hozzá, hogy ruganyos, könnyen gyúrható tésztát kapjak. A tésztát a hűtőbe raktam és elkészítettem a tölteléket.
A töltelék erősen hasonlít a meggyes-diós réteskockáéra, csak pudingporral és dió nélkül készült. A kimagozott meggyet megszórtam a cukorral. Néha megkevergettem, amíg a cukor elolvadt és a meggy levet engedett. A meggylét leszűrtem, 2 dl lett. Hozzáraktam még 1 dl vizet, elkevertem benne csomómentesre a pudingport. Hozzáadtam a fahéjat, a gyömbért és egy kevés rumot, majd sűrűre főztem, folyamatosan kevergetve. Amikor langyosra hűlt hozzákevertem a meggyet is.
Kivajaztam egy 28 centiméter átmérőjű piteformát, és előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A tészta nagyobbik felét ujjnyi vastagra nyújtottam, kibéleltem vele a piteformát, megszórtam darált keksszel, majd szétterítettem a tölteléket rajta. Erre jött a másik adag kinyújtott tészta. A szélein hagytam egy kis rést, hogy a gőz szabadon tudjon távozni, ne repessze szét a tésztát. De emiatt villával is meg lehet szurkálni. Addig kell sütni, míg a pite szép aranysárga színű nem lesz. Nekem ez most 35 perc volt.
Kommentek