Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

  • miver748: Hogy kell beállítani az időt és a hőfokot? Csak ... (2018.06.04. 14:19) Befőzőautomata
  • Tina Recept: Kedves webmester, Észrevettük, hogy nagyon fino... (2014.10.10. 15:14) Sertéssült
  • szekercelazac: @Fekete Sámuel: A tányérra én sem raktam a hal f... (2013.11.17. 12:31) Sült pisztráng
  • Fekete Sámuel: Ez nagyon jó! Bár szerinem kár is eltenni. Csak ... (2013.11.11. 02:18) Csalamádé
  • Fekete Sámuel: Én egyszerűen képtelen vagyok a tányéromon a dög... (2013.11.11. 02:17) Sült pisztráng
  • Utolsó 20

Graham lisztes kenyér

2010.08.17. 09:42

szerző: szekercelazac

Van egy nagyon jól bevált bögrés kenyér alapreceptem. Sokféle kenyeret lehet a recept alapján készíteni, szabadon variálhatók a lisztek, fűszerek és az egyéb hozzávalók.

 Alaprecept

3 bögre liszt

1 bögre folyadék

1,5 kk. só

1 ek. cukor

1,5 dkg élesztő kenyérsütőben, 2,5 dkg sütőben sütve

kevés zsiradék (étolaj vagy vaj a kenyér jellegétől függően)

 

Annak idején, amikor megvettem a kenyérsütőgépet, hosszan tájékozódtam mindenféle adalékanyagokról és lelkesen vásároltam sikért, aszkorbinsavat meg egyéb olyanokat, amiről azt olvastam, hogy jobb kenyeret lehet vele sütni. Aztán rájöttem, hogy nem szükséges. Ugyanolyan jó lesz a kenyér nélkülük is. Van még valami, amit egyáltalán nem használok, mégpedig a kenyérliszt. Többször is megpróbáltam, különböző malomban készülteket, és nekem sose sikerültek olyan jó kenyerek vele, mintha helyette 2/3 réteslisztet és 1/3 finomlisztet használtam volna.

Eleinte a kenyérsütőben sütöttem, de aztán - mint majdnem mindenki - rájöttem, hogy a sütőben sokkal jobb kenyeret lehet sütni. Úgyhogy régóta már csak dagasztásra használom a kenyérsütőt. Pár hónapja pedig vettem a Lidlben egy kihúzható kenyérsütőformát. Azóta az a kedvencem, fantasztikusan jó kenyereket lehet benne sütni.

Most ezt a kenyeret sütöttem.


 

 

 Graham lisztes kenyér

 1 bögre (3 dl) finomliszt

1,5 bögre rétesliszt

0,5 bögre Graham liszt

1 bögre langyos víz

2 kk. só

1 ek. cukor

1 ek olaj

2,5 dkg élesztő

 

A hozzávalókat ebben a sorrendben a kenyérsütőgépbe tettem és elindítottam a „tészta” programot. A dagasztás végén kivettem a kenyérsütőből (a kelesztést már nem vártam meg), és a kilisztezett kenyérsütőformába tettem a tésztát formázás után. A tészta felületét is liszteztem egy kicsit, hogy biztosan ne ragadjon bele a formába. 1 óra alatt gyönyörűen megkelt a kenyér. A sütőt nem melegítettem elő, amíg melegszik, addig is kel a kenyér. 190 fokos sütőben légkeverés mellett 35 perc alatt sült meg.

 

Címkék: kenyér

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekercelazac.blog.hu/api/trackback/id/tr712227371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása