Talán már írtam, hogy nem úsztuk meg a júniusi nagy jégesőt mi sem. Szerencsére semmi komoly baj nem történt nálunk, de ez tényleg csupán szerencse volt. A vihar levitte a házak tetejét, a város ezernyi apró horpadással teli autóval van tele. Emellett igazán semmiség, hogy letarolta a jég a kertünket, és bizony a sárgabarackfánk is alaposan megsínylette a diónyi-tyúktojásnyi jégdarabok csapásait. Vödörszám szedtük össze az éretlen barackot a fa alól, a a fán maradt barack is jégkárosult lett. Ami mégis megérett, abból viszont jobbnál jobb dolgokat készítettem. Úgyhogy most sárgabarackos receptek jönnek. Elsőnek ez a fantasztikus leves, amit még a férjem is nagyon megdicsért, pedig nem is szereti a gyümölcsleveseket.
Sárgabarackkrémleves
50 dkg érett sárgabarack
8 dkg barna nádcukor
1 dl habtejszín
1 dl natúr joghurt
A sárgabarackot megmostam, kimagoztam. Egy teflonedénybe beleszórtam a barnacukrot és kis lángon kavargatva világosra pirítottam, vagyis karamellizáltam. A barackokat belekevertem. A cukor ettől megkeményedett, de továbbra is kis lángon addig kevergettem, amíg felolvadt, a barack levet engedett, megpárolódott. Ekkor felöntöttem 3 dl vízzel és felforraltam. Turmixgépben pépesítettem, de lehet botmixerrel is. Visszatettem a tűzhelyre és hozzákevertem a tejszín és a joghurt keverékét, majd újra felforraltam. Ennyi. Különlegesen finom lett a karamellizált barnacukortól. Nem sűrítettem semmivel, se liszt, se keményítő, se pudingpor nem kellett bele, elég sűrű lett a turmixolt gyümölcstől is. Fahéjas habgaluskával tálaltam, ami tökéletes kiegészítője a gyümölcskrémleveseknek.
Fahéjas habgaluska mikróban
2 tojásfehérje
4 dkg kristálycukor (vaníliás cukor)
őrölt fahéj
A tojásfehérjét nagyon kemény habbá vertem a cukorral együtt Pici fahéjat kevertem hozzá. Egy tányérra 6 nagy habkupacot csináltam belőle két kanál segítségével. A mikróban 700W-on 50 másodpercig főztem. Mivel minden mikró máshogy működik, érdemes kitapasztalni, mennyi idő, milyen teljesítmény kell hozzá. Első próbálkozásra én is összesült kis gombóckákat készítettem habgaluska helyett. Akkor 900 W-on 70 másodperc után megéreztem a sülő tojáshab jellegzetes illatát. Már nem volt jó... Természetesen hagyományos módon, tejben is ki lehet főzni a habgaluskákat. A csendesen fővő, éppen csak gyöngyöző vaníliás tejbe szaggassunk habgaluskákat. Pár perc után meg lehet forgatni őket. Egyszerre csak kevés habot rakjunk a tejbe, mert a galuskák a duplájukra dagadnak mire elkészülnek.
Kommentek